Ψάχνετε κάτι;

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

"Η ώρα της Γης" - Συμμετοχή!


Σημείωση:
Την παρούσα ανάρτηση, αν και δεν είναι πια επίκαιρη, σκοπεύω να μην την διαγράψω και άρα να την αφήσω στο "χρονοντούλαπο" του blog μας, δεδομένου ότι ήδη έχουν προκύψει σε αυτή σχετικά σχόλια αλλά και επειδή θεωρώ ότι τελικά, δεν είναι και κακό να δίνει το "στίγμα" της στον γενικότερο χαρακτήρα των όσων υπάρχουν εδώ μέσα.
Ελπίζω να μη σας... "κουράζει" ιδιαίτερα η ύπαρξή της!





www.earthhour.org/greece


Κατ’ εξαίρεση με τη συνήθη μου τακτική στο να μην αναδημοσιεύω απλώς, έτοιμα κείμενα που έχουν ήδη δημοσιευθεί αλλού, αυτή τη φορά θα το κάνω για να μεταφέρω με ακριβέστερο τρόπο το περιεχόμενό τους, δεδομένου ότι το υποστηρίζω και θέλω να το προωθήσω και από το χώρο μας εδώ.

Να διευκρινίσω μόνο από την αρχή, ότι το να το προβάλω από εδώ αυτό, δε σημαίνει πως είμαι πεπεισμένος, πως ακόμα και απόλυτη επιτυχία να έχει παγκοσμίως αυτή η κίνηση, θα φέρει τελικά και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στο αναγνωρισμένο πρόβλημα. Ωστόσο δεν έχω πρόχειρες και πολλές καλύτερες εναλλακτικές για μια πιθανή γενίκευση της αντιμετώπισής του. Έτσι θεωρώ χρήσιμο το να συμμετέχω σε αυτό και μαζί με εμένα όσο περισσότεροι ακόμα μπορούν, ώστε να αφυπνίσουμε, αν μη τι άλλο, ακόμα περισσότερους μήπως έτσι, κάποια στιγμή «αναγκαστούν» να το δουν σοβαρότερα το όλο ζήτημα και αυτοί που πρέπει!
Ίσως δείχνει λίγο «ρομαντικό» το όλο εγχείρημα αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, κάθε γενικευμένη προσπάθειά μας, θα έχει περισσότερες ελπίδες από την όποια αδράνειά μας!
Επειδή όλο αυτό θα έχει «ημερομηνία λήξης» (την 28η Μαρτίου του 2009), αν δεν υπάρξουν σχόλιά σας σχετικά, θα διαγράψω και αυτή μου την ανάρτηση.


Αρχικά έτυχε και το πληροφορήθηκα για φέτος, από ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ! Μετά όμως μεταφέρθηκα και στην επίσημη Ελληνική τους ιστοσελίδα «http://www.earthhour.org/about/gr:el», για την πληρέστερη ενημέρωσή μου.

Αναφέρομαι στην κίνηση που έχει πια καθιερώσει, η γνωστή σε πολλούς WWF, σχετικά με την μείωση της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας, που γίνεται σχεδόν απ’ όλους μας και κυρίως από τους «μεγάλους» του πλανήτη μας. Αυτό χοντρικά έχει σαν αποτέλεσμα, την υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη αλλά και την υπέρμετρη μόλυνσή του από τα αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης (αυξημένες καύσεις άρα και ρύποι, αυξημένα τα επικίνδυνα απόβλητα κ.α.). Επειδή τα παραπάνω έχουν φτάσει πια, σε δραματικό σημείο με ασύλληπτες συνέπειες παγκοσμίως, είναι ολοφάνερο ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό όλοι μας και μάλιστα σύντομα.

Την όλη προσπάθεια την έχουν ονομάσει διεθνώς «Η ώρα της Γης» (η Ελληνική εκδοχή του όρου) όπως άλλωστε και ο τίτλος της εδώ ανάρτησης. Έχει να κάνει με μια προσυμφωνημένη διεθνώς ώρα, που θα «πρέπει», όσοι συμφωνούμε, να συμμετέχουμε στην διακοπή κατ’ επιλογή μας, για αυτήν την ώρα, της χρήσης των ηλεκτρικών μας συσκευών και κυρίως των φώτων μας.
Όμως ας μη συνεχίσω άλλο τις προσωπικές περιγραφές μου. Ας δώσω το κείμενο και τους απαραίτητους συνδέσμους, να τα δείτε κι εσείς όπως πρέπει, από τους ίδιους και... καλή επιτυχία!




Τι είναι η Ώρα της Γης

Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.


Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.






www.earthhour.org/greece

Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

5 σχόλια:

  1. @ jbg

    Εδώ θα έπρεπε να βάλεις το σχόλιό σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. shineon:Καλά είναι όλα αυτά και οκ θα κάνω και γω τηνπροσπαθειά μου.Αλλά έχω μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο θα υπάρξει έστω και το παραμικρο αποτελεσμα ή ότι θα ιδρώσει το αυτί κάποιου απ'αυτους που διαχερίζονται μεγαλύτερης έκτασης και σπουδαιότητας πράγματα για το περιβάλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ shineon

    Κατ' αρχήν, προσωπικά, μου αρκεί που θα κάνεις την προσπάθεια σου, όπως λες, αρκεί και να θυμηθείς να την κάνεις γιατί αυτό είναι ίσως, το πιο δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης, με τους χρόνους και τις υποχρεώσεις που έχουμε σχεδόν όλοι μας πια!

    Όπως κι εγώ είπα αρχικά, ούτε εγώ νιώθω καμία σοβαρή πιθανότητα στο να γίνει τελικά κάτι ουσιαστικό, από τέτοιου τύπου κινήσεις. Τουλάχιστον όχι πολύ σύντομα! :-(

    Δυστυχώς κάπως έτσι πιστεύω ότι θα νιώθουμε οι περισσότεροι, ακόμα δηλαδή κι αν τελικά συμμετέχουμε σε αυτό!

    Εντάξει, το ξέρω ότι δεν "ιδρώνουν" εύκολα, τα σχετικά αυτιά από τέτοια. Ωστόσο όλα μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν κάπως, αν τέτοιες κινήσεις γενικεύονται σε πραγματικά πολύ μεγάλο βαθμό και σε παγκόσμια κλίμακα!
    Δηλαδή μαζί με τόσο μεγάλες "μάζες" ανθρώπων, συμπαρασύρονται πολλές φορές και άλλες διαδικασίες από πιο επίσημους οργανισμούς. Όπως και να το κάνουμε, όταν υπάρχει εμφανής αντίδραση και σε διάρκεια, από πάρα πολύ κόσμο σε κάτι, αρχίζουν αν μη τι άλλο, να "ανησυχούν" και "κάποιοι άλλοι". Όχι βέβαια για το "καλό μας"! Για τα στενά τους συμφέροντα και πάλι! Ωστόσο, έστω κι έτσι, κάτι θετικό μπορεί να γίνει κάποια στιγμή!
    Με το να μην υπάρχει ποτέ, καμία συμμετοχή, σε κανενός είδους αντίδραση, σίγουρα δεν πρόκειται να βοηθήσει τίποτα και κανέναν μας!

    "Άπλωσε τα μάτια σε πιο μακρινούς ορίζοντες και ίσως καταφέρεις να δεις πέρα από τους λόφους!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα
    Νομίζω πως αν όλοι μας ευαισθητοποιηθούμε σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα περιβάλλοντος, χωρίς να πούμε για μια ακόμη φορά πως κάποιος "άλλος" θα μεριμνήσει για το καλό μας, τότε ίσως κάτι να αλλάξει. Και αυτήν την αλλαγή τη χρειαζόμαστε. Όλοι μας. Και περισσότερο τα παιδιά που θα κληρονομήσουν όσα εμείς έχουμε σήμερα.

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε. Μονάχα με χαμόγελα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Υάδα

    Καλημέρα και σε 'σένα!

    Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα λες εδώ!

    Ελπίζω σε κάτι καλύτερο!
    Μόνο όταν ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, δίνουμε ζωή σε αυτό και έτσι, ίσως κάποια στιγμή το δούμε και να παίρνει τις κατάλληλες διαστάσεις του στη ζωή μας.

    Συνέχισε να ενδιαφέρεσαι και τίποτα δε πάει χαμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)