Ψάχνετε κάτι;

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η Αγάπη κατά Απόστολο Παύλο


Παρακάτω παραθέτω κάποια επιλεγμένα εδάφια, από την πρώτη (Α') Επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου από την Καινή Διαθήκη.
Συγκεκριμένα μιλώ για τα: 13,4 έως και 13,8 (την πρώτη μόνο πρόταση του 13,8).

Τα παραθέτω αμετάβλητα και σε τρεις "μορφές".
α) Στην αρχική γραφή του κειμένου. Έτσι θα μπορεί ο καθένας να λαμβάνει την ακριβή ερμηνεία του, με την προσωπική του ευθύνη, εφόσον έχει βέβαια και τις απαραίτητες γνώσεις.
β) Στην επίσημη ερμηνεία του. Έτσι θα είναι πιο βατός ο λόγος για τα σύγχρονο Έλληνα, χωρίς όμως να χάνει σε ακρίβεια. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, ίσως να διατηρεί μια δυσκολία στην αντίληψη του λόγου από κάποιους.
γ) Σε μια πιο ελεύθερη και ενιαία πια μετάφραση. Έτσι θα είναι εύκολα πια κατανοητό, το νόημα του λόγου, σε όλους τους αναγνώστες.

Να τονίσω πως εσκεμμένα δε θα επεκταθώ καθόλου εδώ, με λεπτομέρειες, άλλες αναφορές και αναλύσεις, σε γενικότερα ζητήματα όπως πίστη, θρησκείες, Χριστιανισμός, Βίβλος, Καινή Διαθήκη, Απόστολος Παύλος ή τις επιστολές του, ούτε καν στα υπόλοιπα εδάφια της συγκεκριμένης.
Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, σε αυτήν τουλάχιστον την ανάρτησή μου. Ο σκοπός μου εδώ είναι, η ανάπτυξη των σκέψεων και ερμηνειών μας, ως προς την ανάλυση που δίνει, σε αυτήν την τόσο σημαντική έννοια που εκφράζεται μέσα από τη λέξη "Αγάπη".
Γι αυτό και θα παρακαλούσα, να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτό το "στόχο", όλοι όσοι θα συμμετέχουμε εδώ με σχόλιά μας.

Οφείλω δε να πω πως ψάχνοντας τα συγκεκριμένα αποσπάσματα, τα βρήκα σε διάφορες ιστοσελίδες, επέλεξα όμως να αντλήσω τις α & β μορφές τους, από αυτή του Ι.Μ.Κ.Α. πιθανολογώντας τα ως αξιόπιστα, χωρίς να υπονοώ βέβαια ότι από αλλού δε θα είναι επίσης αξιόπιστα.

Ξέρω πως ίσως για κάποιους "παίζω με τη φωτιά" προβάλλοντας αποσπασματικά, μέρη ουσιαστικά της Καινής Διαθήκης. Γι αυτό προσπάθησα να είμαι πολύ προσεκτικός με το πως το κάνω, αντιλαμβανόμενος το ευαίσθητο του εγχειρήματός μου. Ελπίζω ωστόσο, να μην υπέπεσα σε κάποιο σοβαρό ατόπημα, παρ' όλη την προσπάθειά μου αυτή, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπώ σε όποιας μορφής παρερμηνεία.

α) Αρχική γραφή...
Α Κορ. 13,4: Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται,
Α Κορ. 13,5: οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν,
Α Κορ. 13,6: οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ·
Α Κορ. 13,7: πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.
Α Κορ. 13,8: ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει.

β) Επίσημη ερμηνεία...
Α Κορ. 13,4: Η αγάπη δείχνει μεγαλοψυχίαν και ανεκτικότητα, είναι ευεργετική και εξυπηρετική. Η αγάπη δεν ζηλεύει και δεν φθονεί. Η αγάπη δεν φέρεται με αλαζονείαν και αυθάδειαν, δεν υπερηφανεύεται και δεν ξιππάζεται.
Α Κορ. 13,5: Δεν κάμνει ποτέ τίποτε το απρεπές και άκοσμον, δεν ζητεί εγωϊστικώς τα ιδικά της συμφέροντα, δεν εξερεθίζεται εναντίον του άλλου, δεν βάζει ποτέ κακό στον νου της εναντίον του πλησίον και δεν θέλει να ενθυμήται το κακόν που της έχει κάμει ο άλλος.
Α Κορ. 13,6: Δεν χαίρει, όταν βλέπη να γίνεται κάτι το άδικον, και αν ακόμη με αυτό εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της, χαίρει δε όταν βλέπη να επικρατή η αλήθεια.
Α Κορ. 13,7: Σκεπάζει και υποφέρει και δικαιολογεί όλα τα μειονεκτήματα και τα ελατώματα του πλησίον, διότι δεν θέλει ποτέ τον εξευτελισμόν του. Πιστεύει και δέχεται με εμπιστοσύνην κάθε τι καλόν δια τον πλησίον. Τα πάντα και πάντοτε ελπίζει δια την διόρθωσιν των παρεκτρεπομένων. Εις όλα δεικνύει υπομονήν απέναντι του πλησίον.
Α Κορ. 13,8: Η αγάπη δεν ξεπέφτει ποτέ, αλλά μένει σταθερά και αιωνία.

γ) Ελεύθερη μετάφραση...
Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι γεμάτη από ευμένειαν, η αγάπη δεν είναι ζηλότυπη, η αγάπη δεν καυχάται, δεν είναι υπερήφανη, δεν κάνει ασχημίες, δεν ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δεν λογαριάζει το κακόν, δεν χαίρει δια το κακόν, αλλά συγχαίρει εις την αλήθειαν, όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, ελπίζει για το κάθε τι, υπομένει το κάθε τι. Η αγάπη ποτέ δε θα παύσει να υπάρχει (η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει).

Περιμένω τις απόψεις σας, το πώς αντιλαμβάνεστε αυτά τα νοήματα, το πόσο "αληθινά" σας δείχνουν, το πόσο εφαρμόσιμα είναι ή μπορούν να είναι ιδιαίτερα ίσως στις μέρες μας, το τι συναισθηματικές καταστάσεις και συνθήκες περιλαμβάνουν και τέλος πάντων ό,τι νομίζετε ότι είναι χρήσιμο να αναφέρετε σχετικά.
Ελπίζω όλοι να έχετε κάτι που σας άγγιξε από τα λόγια αυτά! Δοκιμάστε να το εκφράσετε ανοιχτά στην παρέα μας. Όλοι μας έχουμε να "λάβουμε" από τις σκέψεις όλων!
Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

23 σχόλια:

  1. Αφήνω τις καλύτερές μου ευχές για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα! Καλά να περάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ AspaΣε ευχαριστώ Άσπα μου!
    Το ίδιο εύχομαι και για εσάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. shineon:Νομίζω ότι καλύτερα θα ήταν να παραθέσεις όλο το κείμενο γιατί υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά ή ιδιότητες της αγάπης.Το όλο κείμενο για μένα είναι οδήγός και στόχος μαζί και πολλές φορές νιώθω ότι έτσι πρέπει να είναι η αληθινή αγάπη.Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος ύπαρξης μας τελικά.Να αγάπαμε με όλο το μυαλό και την καρδιά και το σώμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ shineon:
    Εξακολουθώ να θεωρώ ότι για τους λόγους που ανέβασα την ανάρτησή μου αυτή, δεν "θα ήταν καλύτερο να παραθέσω όλο το κείμενο" όπως λες.
    Νομίζω ότι έχω ήδη εξηγήσει παραπάνω τους λόγους ακριβώς. Ωστόσο μιας και το θίγεις, να συμπληρώσω, συντομογραφικά βέβαια, πως στο υπόλοιπο κείμενο αναφέρεται, στο τί θα ήταν ο άνθρωπος, η ίδια η ζωή κ.λ.π. χωρίς αγάπη, ανεξαρτήτως της πιθανής ύπαρξης λοιπών θετικών στοιχείων. Φυσικά, πολύ σημαντικά και όλα αυτά. Όμως εμένα με ενδιέφερε εδώ, να εστιάσω στο κομμάτι που ουσιαστικά περιγράφει την ίδια την αγάπη και όχι τόσο την έλλειψη αυτής.
    Άρα αν το έκανα έτσι όπως λες, πιθανότερο θα ήταν να πλατειάσω και κατά συνέπεια να αποσυντονίσω το στόχο μου σε εσάς.

    Κατά τ' άλλα, συμφωνώ βέβαια στα υπόλοιπα που λες!

    Να είσαι καλά που συμμετέχεις και εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αγάπη φέρνει γαλήνη κι ευτυχία ψυχής... Σπανίζει στις μέρες μας... Μα πιο πολύ σπανίζουν οι άνθρωποι με Α κεφαλαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΕΥΑ:
    Συμφωνώ!Να προσθέσω πως, κατά τη γνώμη μου, αν κάποιος δεν είναι πρώτα Άνθρωπος, πρακτικά δεν γίνεται να αγαπήσει.
    Μπορεί πλανώντας να αγαπηθεί μα δεν θα του αξίζει, ούτε θα νιώσει ποτέ την πεμπτουσία της αγάπης που πιθανά να του έχει δοθεί.

    Η αγάπη είναι συναίσθημα, ίσως και το πιο δυνατό. Το να είσαι Άνθρωπος σημαίνει ότι, πάνω απ' όλα, νιώθεις άρα έχεις και συναισθήματα, άρα έχεις και όλη την υποδομή για την αληθινή αγάπη.

    Ωστόσο δυστυχώς, πράγματι σπανίζει το... "είδος".

    Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αγάπη και το μίσος είναι τα πιο δυνατά συναισθήματα...Μισούμε και αγαπάμε με την ίδια ένταση... Στο τέλος όμως όλα καταλήγουν στην αγάπη... Γιατί ως άνθρωποι είμαστε εδώ κι ως άνθρωποι θα φύγουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΕΥΑ:
    Δεν είμαι σίγουρος ότι επειδή είμαστε άνθρωποι οργανικά και άρα "σαν άνθρωποι θα φύγουμε", μας κάνει και ικανούς να νιώσουμε αληθινά συναισθήματα όπως την αγάπη ή και το μίσος αν θες.
    Ούτε ότι "όλα καταλήγουν στην αγάπη", τουλάχιστον όχι από μόνα τους.

    Αυτά είναι σωστά μεν, ως ιδανικές καταστάσεις δε!
    Μακάρι να ήταν το σύνηθες όμως δυστυχώς δεν είναι.
    Περισσότερο σαν εξαιρέσεις του κανόνα προκύπτουν και ειδικά όσο αφορά την αγάπη. Βλέπεις η αγάπη απαιτεί συνειδητές προσωπικές θυσίες, πράγμα πολύ δύσκολο για αδούλευτες ψυχολογίες.
    Αντιθέτως, το μίσος απαιτεί ασυνείδητες προσωπικές θυσίες πράγμα που φυσικά και φαντάζει πολύ πιο απλό μιας και έτσι είναι ασυνείδητες οι απώλειές μας ενώ απ' την άλλη νιώθουμε την απαραίτητη κατά τ' άλλα "ένταση - εκτόνωση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αγάπη και το μίσος είναι μια ρουλέτα που ποντάρεις και δε ξέρεις τι θα σου βγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ΕΥΑ:
    Ναι, η αλήθεια είναι ότι όσο αφορά ειδικά την αγάπη, δεν ξέρεις τί θα σου βγει!
    Αντιθέτως ως προς το μίσος, μπορεί να μη γνωρίζεις το "τί ακριβώς", το σίγουρο όμως είναι ότι θα είναι κάτι κακό τελικά!

    Εγώ "ποντάρω" στην αγάπη πάντως και δίνω και "τα ρέστα μου"!
    Δεν μπορώ χωρίς αγάπη!
    Το "χωρίς" το 'χω δοκιμάσει για χρόνια (πολύ παλιότερα βέβαια) και μόνο "χασούρα" είχα και μάλιστα μεγάλη.
    Όχι ότι δεν έχω χάσει και με την αγάπη, προς Θεού, έχω χάσει και μάλιστα σημαντικά "κεφάλαια" αλλά εκεί τουλάχιστον έχεις και την ελπίδα να κερδίσεις κάποια στιγμή.
    Θέλω να πιστεύω, ότι τελικά βγαίνω κερδισμένος!

    Σ' ευχαριστώ γι άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βάστα τα ρέστα μη σου φύγουν :D Καλό μήνα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανταποδίδω την ευχή σου για καλό μήνα αλλά όχι και το σχόλιό σου για τα "ρέστα" που το βρίσκω κάπως... "ειρωνικό" και μάλιστα αδικαιολόγητα αφού θεωρώ ότι δεν είχα αντίστοιχη θέση απέναντι σου πριν.
    Ίσως όμως και να κάνω λάθος.

    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βρήκα χαριτωμένη τη συγκεκριμένη έκφραση κι επειδή είμαι πειραχτήρι σε πείραξα... Καλοπροαίρετα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ΕΥΑ:

    Άρα, όλα καλά!
    Είναι από τις φορές που νιώθω καλά που έκανα λάθος! :-)

    Ωστόσο πιστεύω να κατάλαβες το πώς "παρασύρθηκα" πριν, παρά το smile στο τέλος της κακώς "παρεξηγημένης" από εμένα φράσης σου!
    Sorry πάντως γι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είσαι κι ευγενικούλης :) τυγχάνει να είμαι λίγο πειραχτήρι να το ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ ΕΥΑ:

    Ναι, το 'χω κι αυτό όσο νά 'ναι! :-)
    Κι εσύ μάλλον το έχεις αυτό που λες! ;-)
    Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα, τη στιγμή που έχουμε καλή διάθεση μέσα μας. Πράγμα που προφανώς συμβαίνει στην προκειμένη.

    Μωρέ, δε θέλω να το πάρεις στραβά αλλά νομίζω ότι... έχουμε "ξεφύγει" λιγουλάκι από το θέμα της ανάρτησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό είναι και να ξεφεύγουμε... Χρειάζεται καμια φορά. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ ΕΥΑ:

    Σαφώς και είναι καλό! Είναι "το αλάτι της ζωής" που λένε!

    Απλά, όπως και στο αλάτι, πρέπει να γίνεται με κάποιο... "μέτρο", σε σχέση με το "φαγητό" και τις γαστρονομικές προτιμήσεις μας βέβαια! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όταν μια συζήτηση εξελίσσεται φεύγει από την αρχική της αφετηρία αλλά εκεί βρίσκεται και η ομορφιά της: Στην εξέλιξη. 'Οπως και η αγάπη, αναπτύσσεται εξελίσσεται και γίνεται καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ ΕΥΑ:

    Δε λέω, καλή η "ντρίπλα" (με την αγάπη στο τέλος)! ;-)
    Εντάξει, παραδίνομαι!
    Πες ότι θες! Το κέρδισες με το σπαθί σου!

    Πάντως πράγματι η αγάπη εξελίσσεται στο χρόνο! Ή καλύτερα εμείς μέσω αυτής! Μαθαίνουμε να την βιώνουμε με πληρέστερο τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παραδίνεσαι ανευ όρων; Τόσο εύκολα; Μπορούμε να σε κάνουμε ότι θέλουμε; :))) :D Σε έναν διάλογο κερδισμένοι είναι όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ ΕΥΑ:

    Να με κάνετε;;;!!!
    Τί, είσαστε πολλοί που γράφετε το σχόλιο, ή από την πολύ ευγένεια που σε διακρίνει, μιλάς και για τον εαυτό σου στον... πληθυντικό;;;!!! ;-)

    "Κερδισμένοι" μπορεί να είναι και όλοι από κάθε διάλογο, αρκεί να αξίζει και ο διάλογος βέβαια!

    Ευελπιστώ πως στην προκειμένη αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)