Ψάχνετε κάτι;

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

facebook - YouTube like χωρίς αυτόματη facebook κοινοποίηση

Προσοχή: Μπορεί να περιέχονται παρωχημένες τεχνικές αναφορές.
Πολλοί από εμάς, τυχαίνει πια να έχουμε λογαριασμό στο γνωστό μας facebook ενώ παράλληλα έχουμε και στο επίσης γνωστό μας YouTube.
Όταν είμαστε συνδεδεμένοι και στους δύο αυτούς λογαριασμούς μας, υπάρχει περίπτωση να μας συμβαίνει κάτι που, σε πολλούς, λειτουργεί με ανεπιθύμητο τρόπο αλλά πιθανά, αρκετοί από εμάς δεν έχουμε βρει ακόμα το πώς μπορούμε να το αποφύγουμε. Το αμεσότερο αρνητικό αποτέλεσμα είναι, το να διαφοροποιούμε σιγά - σιγά τη συμπεριφορά μας όσο αφορά την ελεύθερη έκφραση των προτιμήσεών μας, στα βίντεο που βλέπουμε στο YouTube.

Τυχαίνει λοιπόν σε πολλούς από εμάς, βλέποντας κάποιο από τα εκατομμύρια βίντεο του YouTube, να νιώσουμε την επιθυμία να εκδηλώσουμε άλλες φορές το ότι μας αρέσει το βίντεο και άλλες ότι δε μας αρέσει. Υπάρχουν βέβαια τα κατάλληλα κουμπάκια εκεί γι αυτό.
Όμως, ενώ αυτό μπορεί να θέλουμε να παραμείνει σα δήλωσή μας στα «στενά» πλαίσια του YouTube, παρατηρούμε αργότερα ότι, ταυτόχρονα, δημοσιεύεται η δήλωσή της προτίμησής μας και στο χρονολόγιο μας του facebook άρα και στα χρονολόγια των εκεί φίλων μας! Μερικές από αυτές τις φορές μπορεί βέβαια και να μη μας ενοχλεί αυτό. Έχοντας όμως πια σα δεδομένο ότι αυτό θα ισχύει, ενδεχομένως να αρχίζουμε να περιοριζόμαστε στο πότε και σε τι θα εκφράζουμε την προτίμησή μας στο YouTube.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ, κατά τ’ άλλα, στο YouTube προσφέρει μια ξεκάθαρη επιλογή στο να κοινοποιούμε κανονικά στο facebook μας, επιλεκτικά ό,τι εμείς νομίζουμε ότι αξίζει κοινοποίησης εκεί.
Δηλαδή, ενώ στο YouTube υπάρχει η επιλογή «Αποστολή» που πατώντας τη μας εμφανίζει μια λίστα με τα γνωστότερα κοινωνικά δίκτυα (άρα και το facebook) ώστε να επιλέξουμε σε ποιο/α από αυτά θα θέλαμε απλώς να κοινοποιήσουμε το συγκεκριμένο βίντεο (χωρίς δηλαδή να είναι διακριτό και το αν δηλώσαμε το αν μας αρέσει ή όχι), βλέπουμε ότι και το απλό like - «Μου αρέσει» του YouTube να πατήσουμε, αυτό πάει πάλι και κοινοποιεί το βίντεο στο facebook μας και μάλιστα με τη διευκρίνιση πια ότι εμείς δηλώσαμε εκεί το αν μας αρέσει ή όχι!
Εγώ π.χ., πολλές φορές ως τώρα, θέλω να δηλώσω μεν ότι μου αρέσει ένα βίντεο του YouTube, χωρίς όμως αυτό να το κάνω θέμα και στους φίλους μου στο facebook. Αν ήθελα να κοινοποιήσω το βίντεο να το δουν και άλλοι από τους facebook φίλους μου, τότε πολύ εύκολα θα πάταγα το «Αποστολή». Αν πάλι ήθελα να φανεί επιπλέον στο facebook και η προτίμησή μου σε αυτό το βίντεο, αυτή δηλαδή που δήλωσα στο YouTube, τότε και πάλι πολύ απλά, μετά το πάτημα στο κουμπάκι «Μου αρέσει» του YouTube, θα επέλεγα πάλι το να το μοιράσω στο facebook μου, από τις εκεί πια προτεινόμενες επιλογές του YouTube.

Με λίγα λόγια, καλές οι αυτοματοποιήσεις αλλά μόνο όταν κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουμε αλλιώς, μπορεί να γίνουν ο μεγαλύτερος δυνάστης στο ελεύθερο των επιλογών μας.
Από τα λεγόμενά μου, καταλαβαίνετε ότι αυτό συνέβαινε αρχικά και σε εμένα και ότι φυσικά δε μου άρεσε καθόλου. Έτσι, «αναγκάστηκα» να το ψάξω και, ευτυχώς, βρήκα ότι μπορεί να αλλάξει από κάποιες ρυθμίσεις του λογαριασμού στο YouTube. Είπα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τα όσα βρήκα, μήπως φανούν χρήσιμα και σε άλλους.

Έχουμε και λέμε...
  1. Όταν είμαστε σε σελίδα του YouTube με τον YouTube λογαριασμό μας, θα υπάρχει στο πάνω δεξί μέρος της, ένα κουμπάκι με τίτλο το όνομά μας, αυτό δηλαδή που έχουμε δηλώσει στον YouTube λογαριασμό μας, σαν όνομα εμφάνισής μας στο YouTube.
  2. Πατώντας εκεί, κατεβάζει ένα μενού με μπλε γράμματα που η επιλογή του έχει τίτλο «Ρυθμίσεις».
  3. Πατώντας στο «Ρυθμίσεις», ανοίγει στην αριστερή πια πλευρά της σελίδας, ένα νέο μενού που η επιλογή του έχει τίτλο «Κοινή χρήση».
  4. Πατώντας στο «Κοινή χρήση», φέρνει στο κεντρικό κομμάτι της σελίδας, στο πάνω μέρος της, τη λίστα με τα διαθέσιμα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί, λογικά, θα δείχνει ήδη συνδεδεμένο τουλάχιστον το 3o, αυτό δηλαδή του facebook.
  5. Λίγο παρακάτω, θα έχει μια σειρά από 6 γραμμές - τίτλους, με 2 επιλογές τύπου check boxes, σχεδόν η καθεμία τους. Δημιουργούν δηλαδή οπτικά, 2 στήλες τέτοιων επιλογών. Εκεί, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε όλες τις επιλογές της 2ης στήλης (ή, τέλος πάντων, όσες θεωρούμε ότι δε θα θέλαμε να ισχύουν). Να ξετσεκάρουμε δηλαδή τα 5 τικς από τα αντίστοιχα check boxes τους. Να διευκρινίσω μόνο πως, αν τυχόν εκεί έχετε συνδεδεμένα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα, οι αλλαγές θα τα αφορούν με παρόμοιο τρόπο όλα τους, άρα και τα υπόλοιπα, όχι μόνο το facebook.
  6. Τέλος, μη ξεχάσουμε να πατήσουμε το κουμπάκι με τίτλο «Αποθήκευση» στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας ώστε να σωθούν τελικά ό,τι αλλαγές κάναμε πριν.

Μετά και από αυτά τα βήματα, θα δούμε ότι δεν θα έχουμε αυτό το «ενοχλητικό» για πολλούς φαινόμενο - πρόβλημα!

Ελπίζω να βοήθησα αλλά και να ήμουν εύκολα κατανοητός.

Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

8 σχόλια:

  1. Ακολούθησα τα βήματά σου, αν και πρόσεξα πως δεν εχω κάνει σύνδεση με κανέναν λογαριασμό. Πάντα αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν είχες κάνει σύνδεση στο YouTube σου, έστω με κάποιο από τα εκεί προτεινόμενα κοινωνικά δίκτυα, οι από κάτω ρυθμίσεις (αυτές με τα check boxes της 2ης στήλης) πρακτικά δεν θα έχουν αξία. Αποκτούν αξία μόνο σε όσα από τα δίκτυα έχεις επιλέξει να είναι συνδεδεμένα με το YouTube σου.
      Ωστόσο δεν κάνει και κακό να τις έχεις προετοιμάσει στα σίγουρα να λειτουργούν εκ των προτέρων με τον επιθυμητό για εσένα τρόπο ώστε να μην ξεχαστείς (όπως π.χ. εγώ) όταν και αν συνδέσει κάποια από αυτά.

      Αλήθεια όμως, πώς και δεν έχεις ακόμα συνδέσει κανένα από τα τα εκεί προτεινόμενα κοινωνικά δίκτυα με το YouTube σου; Ρωτώ γιατί θεωρώ πως, κατά τ' άλλα, συμφέρει γενικότερα.

      Ευχαριστώ πάντως για την εκτίμησή σου! :-)

      Διαγραφή
  2. ...Ντεν εχω facebook καρντιά μου...
    παραφράζοντας την παλιά διαφήμιση...:)

    κατα τα άλλα και όπως πάντα αναλυτικότατος και πλήρως κατανοητός...
    Την καλημέρα μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντεν έχεις;;;!!!
      Παρακαλώ να συλληφθεί πάραυτα η παραβάτης!!!
      Μα πού ζεις χρυσή μου;! Πού ζεις;! Με τι πρόσωπο κυκλοφορείς στην κενωνία;! Υπάρχει ακόμα άνθρωπος που δεν έχει τουλάχιστον έναν facebook λογαριασμό;!
      :-) :-) :-)

      Τώρα όμως, πέρα απ' την πλάκα, πώς κι έτσι; Αν μη τι άλλο έχει την πλάκα του κι αυτό!

      Anyway, καλημέρα κι ευχαριστώ γι άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω αν έχει πλάκα,απ'όσα έχω δει δεν μου κέντρισε το ενδιαφέρον...μα καθόλου όμως....χωρίς να σημαίνει πως το σνομπάρω...μου είναι αδιάφορο...

      ελπίζω να μη στιγματιστώ στο face της κενωνίας...τωρα που βγήκε φάτσα φόρα το ένοχο μυστικό μου... :)

      Διαγραφή
    3. Ααα, δε ξέρω! Εγώ μια φορά, σε δημοσίευσα! Τώρα, τον λόγο έχει η κενωνία η μπαμπέσα! Τα σύκα, σύκα κι η σκάφη, σκάφη!
      :-) :-) :-)

      Η αλήθεια είναι ότι, κι εγώ, αν και είχα καιρό τώρα facebook λογαριασμό, τους τελευταίους μήνες ουσιαστικά ξεκίνησα να ασχολούμαι σχετικά. Η κύρια αφορμή δε (μη βαράς), ήταν περισσότερο όλο αυτό το σκηνικό με τις εκλογές κλπ!
      Αλλά, οφείλω να ομολογήσω ότι μετά, μου έμεινε το "μικρόβιο"!
      Εντάξει, δεν είναι και τίποτα το φοβερό, σου παρέχει όμως την ευχέρεια μιας "ιδιαίτερης" πάλι επικοινωνίας καθώς και μιας ανταλλαγής απόψεων, με σύντομο και συνήθως έξυπνο τρόπο.
      Ουσιαστικά, το πώς θα λειτουργήσει για τον καθένα, έχει περισσότερο να κάνει με το πώς ο καθένας το "χτίζει" για αυτόν και πόσο θέλει βέβαια να ασχοληθεί.
      Αν πάντως ποτέ το αποφασίσεις να εμπλακείς πιο ενεργά, μη ξεχάσεις να ρίξεις ένα σήμα κι από εδώ, να γίνουμε κι εκεί... "φίλοι"!!!

      Διαγραφή
  3. έρχομαι να ενημερώσω.....δεν άντεξα τελικά την δημόσια ...κατακραυγή....ενεπλάκην...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια!
      Πολύ χαίρομαι!


      Άντε, βρες με κι εμένα από εδώ που δείχνω το προφίλ μου (κάπου στη δεξιά κολόνα), και στείλε μου αίτημα φιλίας, αλλιώς πες μου πώς να σε βρω ώστε να σου στείλω εγώ. Αν θες δηλαδή!
      Μόνο, να ξέρεις, στο facebook μπαίνω μόνο όταν είμαι στο σπίτι δηλαδή σχετικά αργά το απόγευμα.

      Διαγραφή

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)