Ψάχνετε κάτι;

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Λίστα ιστολογίων


Σκέφτηκα να θίξω το θέμα μια και πρόσεξα πως έχει τη σημασία του για όλους εμάς τους απλούς bloggers.

Ένα από τα πλέον συνήθη εργαλεία - widgets που προσθέτουμε οι περισσότεροι στα blogs μας από πολύ παλιά, είναι και το «Λίστα ιστολογίων», κοινώς bloggολίστα.
Μιλάω για αυτό που επιτρέπει σε έναν blogger, να παρουσιάσει στα blogs του, με συνοπτικό τρόπο, τη νεότερη ανάρτηση άλλων blogs. Στις λίστες αυτές, προσθέτει ο ίδιος ο blogger, με δικά του κριτήρια, το ποια άλλα blogs θέλει να συμμετέχουν εκεί και με τι τρόπο. Πολύ πιθανό μάλιστα, κάποιος να βάλει περισσότερες της μίας, για μια κάποια ιδιαίτερη κατηγοριοποίηση των προτεινόμενών του blogs (κρατήστε το αυτό!).
Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, οι bloggers αλληλο-υποστηριζόμαστε αφού δίνουμε την ευχέρεια στους επισκέπτες μας, να γνωρίσουν και άλλα αξιόλογα blogs.

Ως εδώ βέβαια όλα καλά!
Εδώ και καρό όμως, έχω παρατηρήσει πως, στους περισσότερους, δεν βοηθάει ιδιαίτερα πια αυτό το εργαλείο με τη χρήση που του κάνουν. Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η εξέλιξη που έχουν πάρει τα blogs στο bloggοστερέωμα και εξηγούμαι...

Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που θέλω να καταλήξω, θα αναγκαστώ αρχικά να «χωρίσω» χοντρικά τα blogs σε δύο μεγάλες και ιδεατές κατηγορίες. Οι κατηγορίες τους βέβαια είναι πολύ περισσότερες αλλά εδώ, για λόγους ευκολίας, χρειάζεται να χωριστούν μόνο σε αυτές τις δύο.
Σε τίτλους, είναι τα blogs «πολυβόλα / αναμεταδότες» και τα υπόλοιπα, τα «απλά» blogs.
  1. Τα πρώτα, τα blogs «πολυβόλα / αναμεταδότες», είναι πλέον πάρα πολλά. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι ανεβάζουν ένα σκασμό αναρτήσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο και διαρκώς. Οι δε αναρτήσεις τους, τις περισσότερες φορές, είναι απλώς αναδημοσιεύσεις από άλλες πηγές. Δε θέλω να αναφερθώ εδώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά είμαι σίγουρος πως όλοι γνωρίζετε ήδη αρκετά τέτοια.
    Σημαντική παρατήρηση σε αυτό είναι πως, πάρα πολύς κόσμος είναι τακτικοί επισκέπτες - θιασώτες τους ακριβώς επειδή έχουν αυτό το βομβαρδισμό «ειδήσεων». Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός λόγος στο να είναι απολύτως δικαιολογημένο, όλοι μας να τα θεωρήσουμε ως αξιοσημείωτες προτάσεις στις bloggολίστες μας.
  2. Τα άλλα, τα «απλά» blogs, επίσης είναι πάρα πολλά. Υπερβολικά πάρα πολλά θα έλεγα μάλιστα. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το ότι αποτελούνται από αναρτήσεις που ανεβαίνουν από απλούς ανθρώπους - bloggers, σε πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς και, συνήθως, με πολύ πιο προσωπικό μεράκι. Αναρτήσεις πού είτε εστιάζουν σε συγκεκριμένη θεματολογία είτε είναι ποικίλου περιεχομένου.
    Τέτοιο blog π.χ. είναι και το δικό μου, κατά πάσα πιθανότητα, και τα δικά σας. Όλοι μας έχουμε τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας στην παρακολούθηση διαφόρων τέτοιων blogs. Με την λογική αυτή, συνηθίζουμε να θέλουμε να τα προτείνουμε και σε άλλους αναγνώστες μας. Έτσι, πολλά απ’ αυτά, τα συμπεριλαμβάνουμε στις γνωστές μας bloggολίστες. Εδώ όμως είναι που αρχίζει το... «κακό».
Οι περισσότεροι, έχω παρατηρήσει, έχουν μόνο μια τέτοια bloggολίστα και μάλιστα με τρόπο που να εμφανίζει καμιά δεκαριά, άντε δεκαπενταριά, από τα πιο προσφάτως ενημερωμένα blogs τους. Λογικός βέβαια είναι αυτός ο τρόπος που θέλουν να παρουσιάζονται.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι, μέσα σε αυτές τις λίστες, συμμετέχουν μαζί - από κοινού και τα «απλά» blogs αλλά και τα blogs «πολυβόλα / αναμεταδότες». Αποτέλεσμα;;; Μα φυσικά, από ένα σημείο και μετά, όλα τα «απλά» blogs παραμένουν μόνιμα, τελείως «θαμμένα» κάτω από το όριο των εκεί εμφανιζομένων blogs αφού τα άλλα, τα blogs «πολυβόλα / αναμεταδότες», πρακτικά δεν επιτρέπουν χρονικά, καμία άλλη εξέλιξη. Ουσιαστικά δηλαδή, τα «απλά» blogs, είτε συμμετέχουν εκεί είτε όχι, είναι σα να μη συμμετέχουν!
Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το αποτέλεσμα, πολύ απέχει από την αρχική πρόθεση των, καλοπροαίρετων από εμάς, bloggers. Εμείς, αυτό που αρχικά θέλαμε, ήταν να προτείνουμε στους αναγνώστες μας όλα όσα κρίναμε ότι μπορεί να τους άρεσαν. Με τον τρόπο αυτό όμως, καταλήξαμε να τους προτείνουμε, μόνο τα blogs «πολυβόλα / αναμεταδότες»...
Δε νομίζετε ότι θα πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση λοιπόν;;;
Εγώ, αυτό που εφάρμοσα και το βρίσκω πολύ λειτουργικό και δίκαιο, ήταν το να χωρίσω αυτές τις δύο κατηγορίες, σε δύο διαφορετικές bloggολίστες. Να τους μαζέψω δηλαδή χώρια, ακριβώς βάσει αυτού τους του χαρακτηριστικού. Έτσι, ο «ανταγωνισμός» προς την κορυφή της εκάστοτε bloggολίστας μου, να γίνεται με περίπου ίσους μεταξύ τους όρους.
Εντάξει, έχω δημιουργήσει κι άλλες bloggολίστες βέβαια, για άλλου είδους κατηγοριοποιήσεις αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το θέμα μας. Μπορείτε να τις παρατηρήσετε όλες μαζί πάντως, πιο χαμηλά στη δεξιά πλευρική στήλη του blog μου.
Το δοκίμασα και είδα ότι μου λειτουργεί μια χαρά σα λύση!
Αν εσείς έχετε να προτείνεται κάτι καλύτερο θα είμαι «όλος αυτιά», διαφορετικά, δοκιμάστε το!!!

Ελπίζω να μη σας κούρασα ιδιαίτερα με την «πολυλογία μου», όμως δε ξέρω πώς αλλιώς θα το περιέγραφα συντομότερα σα ζήτημα.

Καλά να είστε ό,τι κι αν κάνετε!
Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

9 σχόλια:

  1. Να σου πω,το βρίσκω πολύ λογικό.Εγώ προσωπικά δεν παρακολουθώ καθόλου τέτοια μπλογκς πολυβόλα ,όπως εύστοχα τα χαρακτήρισες, αλλά έχω δύο λίστες ανάλογα με την κατηγορία των μπλογκς που παρακολουθώ ,κυρίως για δική μου διευκόλυνση και θεωρώ ότι βοηθάει και τους αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, κι εγώ με "βαριά καρδιά" τα έχω προσθέσει γενικότερα αλλά, όπως ανέφερα, το κάνω επειδή αναγνωρίζω ότι έχουν κόσμο που ενδιαφέρεται για αυτά. Κάτι σαν αναγκαίο κακό δηλαδή.
      Τουλάχιστον όμως, έτσι όπως το έκανα, "κάνουν παιχνίδι" με... ισάξιούς τους και δεν "αδικούνται" τα υπόλοιπα.
      Έχει πάντως και την πλάκα του να παρακολουθείς πόσο γρήγορα χάνουν την αξία τους οι αναρτήσεις τους!
      Πέρα απ' αυτό, ελπίζω να "αφύπνισα" κάποιους απλούς bloggers με το ότι το θίγω σα θέμα...

      Διαγραφή
  2. Γειά σου φίλε καλώς σε βρήκα. το δικό μου μπλογκ φίλε είναι αναμεταδότης κατα 95% αλλά το μεράκι το βάζω (ή τουλάχιστον προσπαθώ. δεν θα το κρίνω εγώ). Πολυβόλο δεν είναι νομίζω (μια κάθε μέρα ή και κάθε τρεις). οι αναρτήσεις μου είναι προσεκτικά επιλλεγμένες (έχουν θέμα βλ. τιτλο του μπλογκ) δεν είναι κατ αναγκη κακό πράμα η αναδημοσίευση. άλλωστε αυτός πρέπει να είναι και ένας από τους ρόλους του διαδυκτίου. η αλληλοενημέρωση και η εξάπλωση της γνώσης. όσο για την λίστα εγώ έχω αυτά που μου αρέσουν για να τα παρακολουθώ και τους διαδικτυακούς φίλους για να τους παρακολουθώ. ουσιαστικά είναι εργαλείο για μενα.
    ΥΓ. Πάντως (δεν είναι kissing ass) το δικό σου μπαίνει λίστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, όσο αφορά το δικό σου συγκεκριμένα blog, όπως θα είδες και από τα σχόλιά μου σε τελευταίες αναρτήσεις σου εκεί, το εκτιμώ για αυτά που προσφέρει και για το όλο του στήσιμο. Για αυτό αλλά και επειδή πρόσεξα το ότι δημοσιεύεις σε ανθρώπινους ρυθμούς, το πρόσθεσα εδώ αυτομάτως, στη λίστα μου με τα αγαπημένα μου ιστολόγια και όχι απλώς στη λίστα των «πολυβόλων».

      Γενικότερα τώρα, δε κατακρίνω τη μία ή την άλλη τάση ούτε την επικροτώ απαραίτητα βέβαια. Δε τα βάζω όλα στον ίδιο κουβά. Αν ήσουν «πολυβόλο», απλώς θα έμπαινες στην άλλη μου λίστα γιατί εκεί θα είχες σωστότερο ανταγωνισμό. Το αν θα ήσουν ήδη ή αν θα αποφασίσεις αργότερα να γίνεις «πολυβόλο», για εμένα, έχει να κάνει με τα δικά σου θέλω. Δε θα το θεωρούσα κατακριτέο. Καθαρά για πρακτικούς λόγους «χώρισα» σε αυτές τις δύο ομάδες τα προτεινόμενα blogs. Όπως δηλαδή εξήγησα και στην εδώ ανάρτησή μου, για να μην μένουν στην αφάνεια τα απλά blogs. Έβαλα θεωρητικά, τα δικά μου στη θέση τους και δε μου άρεσε αυτό που μου προέκυπτε σε μία ενιαία λίστα. Γι αυτό και το προτείνω σα λύση σε άλλους bloggers αν τυχόν δεν έχουν δώσει την απαραίτητη προσοχή στο θέμα.

      Το ότι έχω αποφασίσει να συντηρώ τα δύο μου blogs με τον συγκεκριμένο τρόπο, είναι απλώς θέμα επιλογής μου σε σχέση με το τί θέλω να κάνω με αυτά. Όχι επειδή και καλά κατακρίνω τα υπόλοιπα.

      Σε ευχαριστώ για την εκτίμησή σου και σε περιμένω και στο άλλο μου blog κάποια στιγμή!

      Διαγραφή
  3. σωστός. μπλόγκ δύο ταχυτήτων με λίγα λόγια. για να υπάρχει και πιο δίκαιος (υγιης) ανταγωνισμός. θα το επισκευτώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δίκιο έχεις... Στον ιστότοπό μας, δεν παρουσιάζουμε τέτοιες λίστες γι' αυτόν ακριβώς το λόγο... Εξάλου όποιος θέλει να "γνωρίσει" περισσότερα blogs μπορεί να το κάνει και μέσα από τις λίστες ανάγνωσης του κάθε blogger... Καλό μήνα να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθατε στο φτωχικό μας!
      Πάντως, και το να μην έχει κανείς καθόλου μπλογκολίστες στο blog του, δε μου κάνει και πολύ καλό. Ούτε για το blog του, ούτε για τους επισκέπτες του. Απ' την άλλη ό,τι θέλει μπορεί να κάνει κανείς, προς Θεού. Άλλωστε, γι αυτό και είναι προαιρετικές!
      Αν κάποιον π.χ. τον ενοχλεί υπερβολικά το να προβάλει κάποιες κατηγορίες blogs, ε εντάξει, αυτές ας μη τις βάλει να συμμετέχουν. Τις υπόλοιπες όμως, γιατί όχι;!
      Το να μπει κανείς στα "ενδότερα" ενός blog, με σκοπό να "ανακαλύψει" άλλα blogs, μου κάνει για αρκετά άβολο και τραβηγμένο, ιδιαίτερα για απλούς χρήστες - επισκέπτες.
      Καλά να είσαι όπως και να 'χει!

      Διαγραφή
    2. Μια μικρή απόπειρα την έκανα, κι ας κουτουλάω από τη νύστα, μου κέντρισες το ενδιαφέρον, κάτι έκανα, ο διαχωρισμός είναι το επόμενο θέμα...
      Δεν είχα σκεφτεί, βλέποντας τέτοιες λίστες στα blogs που επισκεπτόμουν, ότι έχουν και τέτοιο σκοπό, δηλ. διάδοσης ενός blog φιλικού, γιατί όχι; ό,τι καλό βρίσκουμε καλό είναι να το μοιραζόμαστε :))) καλό βράδυ

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι που... "κεντρίζω ενδιαφέροντα" αφού είναι με θετικό τρόπο βέβαια!
      Αλλά και τέτοιες "δύσκολες" ώρες βρε παιδάκι μου κι εσύ;!

      Ναι, είναι χρήσιμο εργαλείο γενικότερα η λίστα και ειδικά αν εξοικειωθείς με τη χρήση της, θα δεις ότι βολεύει να κάνεις διαχωρισμούς, με διάφορες τέτοιες λίστες, βάσει του είδους των blogs που θα φιλοξενούν!

      Εγώ πάντως, σε έχω βάλει εδώ από την αρχή, σε αυτή με τίτλο "Αγαπημένα μου ιστολόγια"!
      Απλά, είναι μεγάλος ο "ανταγωνισμός" και εκεί, αφού συμμετέχουν πάρα πολλά blogs και εμφανίζονται μόνο τα 10 πιο πρόσφατα ενημερωμένα.
      Ίσως το αυξήσω κάποια στιγμή στην επόμενη κλίμακα αλλά δεν το έχω κάνει ακόμα γιατί πάει πάρα πολύ παραπάνω (από τα 10 απευθείας στα 25) και θα μου φάει πολύ χώρο σε ύψος στο blog μου και, όπως θα έχεις προσέξει, το έχω ήδη παρακάνει από περιεχόμενα!

      Είδα πάντως που πρόσθεσες στη δικιά σου "φρέσκια" λίστα, και τα δύο δικά μου blogs και σε ευχαριστώ για την εκτίμησή σου!!!

      Διαγραφή

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)