Ψάχνετε κάτι;

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

"Η απλή μέθοδος των τριών"!


Η γνωστή σε όλους μας, από τα παιδικά μας κιόλα χρόνια, "Απλή μέθοδο των τριών"!
Τόσο γνωστή που δε θα μπω στη διαδικασία, να την αναλύσω και από εδώ!
Είμαι σίγουρος πως αν το έκανα, θα υπερέβαλα σε βαθμό "βαρεμάρας" για τους περισσότερους από εσάς!

Τότε όμως γιατί το θίγω ένα τόσο γνωστό μας θέμα και μάλιστα με αφιερωμένη ανάρτηση;!
Γιατί, κακά τα ψέματα, μπορεί όλοι μας να τη γνωρίζουμε και εύκολα να βάζουμε κάτω (σε ένα χαρτί π.χ.) τα δεδομένα μας, δηλαδή τα συγκεκριμένα κάθε φορά νούμερα, και να κάνουμε τις σχετικές πράξεις για να βρούμε το ζητούμενο αποτέλεσμα, δηλαδή τον "άγνωστο Χ" αλλά απ' την άλλη, για να μπορείτε να διαβάζετε τώρα τα όσα εδώ γράφω, τουλάχιστον εσείς αλλά και πολλοί σας γνωστοί, είσαστε μπροστά από μια οθόνη και άρα είσαστε σε θέση να κάνετε χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή έστω και για τα βασικά!
Αφού λοιπόν ως εδώ πάει κάπως έτσι, γιατί να μην έχετε πρόχειρο (π.χ. μαζί σας σε κάποιο φλασάκι) κι έναν άλλο εύκολο τρόπο, που να βγάζει στη στιγμή το αποτέλεσμα του όποιου σχετικού "προβλήματος" με πολύ λίγα και απλά βήματά σας;

Συγκεκριμένα μιλώ, για ένα αρχειάκι excel με δύο καρτέλες. Μια για "Ανάλογη" σχέση και άλλη μια για "Αντιστρόφως Ανάλογη" σχέση των δεδομένων μας.
Άρα στην κατάλληλη για το πρόβλημα σας καρτέλα του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε τα τρία κάθε φορά γνωστά μας στοιχεία - νούμερα - δεδομένα, στα αντίστοιχα (γαλάζια) κελιά και αυτομάτως να σας υπολογίσει το ζητούμενο ("Χ"), στο (κίτρινο) κελί του αποτελέσματος!


Στις εικόνες των παραδειγμάτων πιο κάτω θα φανεί, για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, με σχετικά πρακτικό τρόπο, η διαφορά του υπολογισμού για την περίπτωση με "Ανάλογη" και για αυτή με "Αντιστρόφως Ανάλογη" σχέση των δεδομένων μας. Για να φανεί πιο ξεκάθαρα, χρησιμοποίησα ακριβώς ίδια νούμερα σα δεδομένα. Ωστόσο βέβαια, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό όπως άλλωστε και η περιγραφή του κάθε προβλήματος!


Παράδειγμα 1 - Ανάλογη σχέση.
Πρόβλημα:
"Αν για 240 χιλιόμετρα διανυόμενης απόστασης θέλουμε 20 λίτρα βενζίνης, τότε για 300 χιλιόμετρα διανυόμενης απόστασης πόσα λίτρα βενζίνης θα θέλουμε;"
Απάντηση: 25 λίτρα!
Λύση:

Παράδειγμα 2 - Αντιστρόφως Ανάλογη σχέση.
Πρόβλημα:
"Αν με συνεχόμενη ταχύτητα 240 χιλιόμετρα την ώρα θέλουμε 20 λεπτά της ώρας για την άφιξή μας κάπου, τότε με συνεχόμενη ταχύτητα 300 χιλιόμετρα την ώρα πόσα λεπτά της ώρας θα θέλουμε για την άφιξή μας στο ίδιο μέρος;"
Απάντηση: 16 λεπτά!
Λύση:


Το αρχείο αυτό μπορείτε να το κατεβάσετε κι εσείς στον υπολογιστή σας, από τα παρακάτω εναλλακτικά links και τρέχοντάς το, να δοκιμάσετε ό,τι συνδυασμούς σας ενδιαφέρουν και όποτε σας ενδιαφέρουν!
Είναι πολύ μικρό αρχειάκι, μεγέθους μόλις 16.384 bytes (16KB) και άρα θα κατέβει αμέσως, ότι ταχύτητας σύγχρονης σύνδεσης ίντερνετ κι αν έχετε!


Από RapidShare.Com: Simple_method_of_3.xls
Από άλλον ιστοχώρο: Simple_method_of_3.xls


Εντάξει, δεν είναι και κάτι πάρα πολύ απαραίτητο ή δύσκολο, ωστόσο κάνει μια χαρά και εύκολα τη δουλειά του!
Ελπίζω να βοήθησα λιγουλάκι!
Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

4 σχόλια:

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)