Ψάχνετε κάτι;

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

AC/DC - Συναυλία στο ΟΑΚΑ 2009



Η πληροφορία από μόνη της είχε πολύ ενδιαφέρον από την αρχή!

"Θα έρθουν οι AC/DC για συναυλία τους στην Ελλάδα!"

Στην πορεία βγήκαν και οι λεπτομέρειες.
Αρχικά ότι θα γίνει μόνο στο "ΟΑΚΑ" και μόνο στις "28/5/2009" και ότι θα είναι μέρος της γενικότερης περιοδείας τους με τίτλο "Black Ice World Tour"! Ο τίτλος του Tour προέκυψε από το τελευταίο (15ο) τους άλμπουμ. Πολύ πρόσφατο και πάρα πολύ γρήγορα πετυχημένο άλμπουμ με τίτλο "Black Ice". Θα ήμασταν δε, ένας από τους 60+(!) προορισμούς παγκοσμίως, που θα τιμούσαν με συναυλία αυτής τους της περιοδείας!
Μετά ήρθαν και οι τιμές των εισιτηρίων που ομολογουμένως "έτσουζαν" αρκετά (60€ - 90€), οι ώρες κ.λ.π.

Κάπως έτσι γίνεται βέβαια με κάθε συναυλία. Η διαφορά εδώ είναι, ότι μιλάγαμε για ένα από τα παλιότερα εν ενεργεία συγκροτήματα του είδους του, που μάλιστα δεν είχαν ξανάρθει για συναυλία τους στην Ελλάδα και φυσικά δεν ξέρουμε το αν θα ξανάρθουν είτε από μη επιλογή τους είτε από φυσική τους πια αδυναμία λόγω μεγάλης ηλικίας!

Ποτέ δεν ήμουν από τους φανατικούς φίλους του συγκροτήματος παρ' όλο που ήμουν αρκετά φανατικός με πολλά άλλα συγκροτήματα του είδους του. Επίσης, θα μπορούσα να πω ότι, ήμουν φανατικός με αρκετά αλλά συγκεκριμένα τραγούδια τους. Εντάξει, τις επιτυχίες τους εννοώ που όμως δεν ήταν και λίγες μέσα στα τόσα χρόνια της αναγνωρισμένα επιτυχημένης τους πορείας στο χώρο!
Ωστόσο, η παρουσία τους εδώ ήταν πια αναμενόμενο γεγονός!

Βάσει όλων όσων είπα πριν και άλλων που μάθαινα όπως το ποιος έστηνε τη σκηνή τους, ο "Mark Fisher" ο ίδιος δηλαδή που είχε αναλάβει και το "The Wall" των Θεών ε... των "Pink Floyd" ήθελα να πω (που εδώ μάλλον δε χρειάζεται να σχολιάσω περεταίρω), το ότι η ως τώρα περιοδεία τους ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη γενικά, το ότι στις περισσότερες χώρες που θα πήγαιναν ήταν ήδη προπουλημένα όλα τα εισιτήρια κ.α., βάσει όλων αυτών λοιπόν, η εσωτερική μου ζυγαριά έκλεινε πως ήθελα να είμαι κι εγώ εκεί! Ήθελα να τους δω και να τους ακούσω από κοντά, ζωντανά!
Και στο κάτω κάτω, τι ροκάς θα ήμουν αν δεν πήγαινα;!
Εντάξει, πλάκα κάνω με το "ροκάς" αν και η αλήθεια είναι πως κάπως έτσι ένιωθα πάντα!

Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όπως θα ήθελε κανείς!
Έτσι, αν και θα ήθελα να πάω, τη μία το ένα την άλλη το άλλο και πιστέψτε με, είχα πολλά, εδώ και καιρό πια και από το "ένα" και από το "άλλο", όλο και παραμελούσα το θέμα της συναυλίας! Σε σημείο μάλιστα που έφτασε ο καιρός της κι εγώ δεν είχα κινηθεί ακόμα για εισιτήρια! Από ένα σημείο και μετά, το είχα πάρει απόφαση ότι δεν θα τους έβλεπα! Κλαψ, σνιφ!
Ώσπου κάτι μαγικό έγινε! Κάτι απ' αυτά που, όταν γίνονται, σε κάνουν να αναρωτιέσαι "αν είναι δυνατόν"!

Την προηγούμενη μόλις της συναυλίας και μάλιστα το απόγευμα, έπεσαν κάποια "κρίσιμα" τηλέφωνα από φίλους. Ο ένας είχε δωρεάν(!) ένα επιπλέον εισιτήριο για την αρένα και ο άλλος θα πήγαινε να αγόραζε (κι αυτός για αρένα) για τον ίδιο και με ρώταγε τα κλασικά: αν θα έρθω, αν έχω ήδη εισιτήρια, αν θέλω να μου πάρει μιας και θα πάει για τον ίδιο κ.λ.π.!
Στην αρχή ψιλομπλόκαρα με την συγκυρία της τελευταίας στιγμής! Μετά θεώρησα πως όλο αυτό κάτι θέλει να μου πει! Και τέλος αποδέχτηκα ότι η μοίρα μου ήταν να πάω!
Ε, και πήγα!
Συγκεκριμένα πήγαμε όλοι μαζί! Με τον έναν δηλαδή βρεθήκαμε εκεί. Πέρασε ο ένας με το αμάξι του, μας πήρε εμένα και το αμόρε μου και πήγαμε!

Βέβαια το κομμάτι του παρκαρίσματος εκεί, πήγε να εξελιχθεί σε άσχημη εμπειρία δεδομένου ότι, άκουσον άκουσον, οι χώροι στάθμευσης του ΟΑΚΑ ήταν κλειστοί παρακαλώ και καλά για "λόγους ασφαλείας"!
Προκειμένου να μη τραβιόμαστε και πολύ, πήγαμε το αμάξι σε πληρωτέο παρακείμενο χώρο πάρκινγκ μεγάλου επώνυμου εμπορικού κέντρου και μετά ασκήσαμε τις ικανότητες μας στο προχώρημα ώστε να φτάσουμε με τα πόδια πια μέχρι τον συναυλιακό χώρο.

Φτάσαμεεε!

Ο κόσμος έρεε συνεχώς σαν ήρεμο αλλά πυκνό ποτάμι προς την είσοδο!

Μπαίνοντας στην αρένα, αντικρίζεις το στάδιο από μέσα πια!
Μεγαλειώδες, σχεδόν επιβλητικό!

Δεν αργεί καθόλου το βλέμμα να εστιάσει στη σκηνή!
Σχεδόν τεράστια με πάρα πολύ τεχνολογικό εξοπλισμό, πράγμα που άρχιζε να επιβεβαιώνει τις φήμες για κάτι, αν μη τι άλλο, θεαματικό στην πορεία!
Μέρα ακόμα αλλά σε ήρεμα απογευματινά χρώματα και μπορούσες να παρατηρήσεις διάφορα σχεδόν με την ησυχία σου!

Όμως πριν κι από αυτό, καταλαβαίνεις ότι κάτι μπλουζάκια που υπήρχαν, σε κάποιους πάγκους εκεί, ήταν σα να σου κλείναν το μάτι! Σα να σου λέγαν "Δε μας βλέπεις κι από πιο κοντά;"! Ε τι να κάναμε, πήγαμε να δούμε τι μας ήθελαν ακριβώς!
Σχεδόν όλα, κάπου, κάπως, είχαν το γνωστό σήμα των AC/DC. Τα περισσότερα μαύρα και κάποια πάρα πολύ ωραία!
Καταλάβαμε αμέσως τι θέλανε! Θέλανε να δώσουμε το απαραίτητο αντίτιμο και να πάρουμε κάποια μαζί μας ώστε να μας κρατούν παρέα σε διάφορες χαλαρές καλοκαιρινές εξόδους μας.
Ουσιαστικά παρέα θέλανε τα κακόμοιρα!
Ε, έτσι πονόψυχοι που είμαστε (από γεννησιμιού μας), είπαμε να μη τα αφήσουμε μόνα τους εκεί και τα ξαναβάλουν στριμωγμένα όλα μαζί στις κούτες τους και τι να κάνουμε, πήραμε από ένα!

Μετά ήρθε η στιγμή της αναζήτησης του σημείου που θα μας βόλευε για να έχουμε καλύτερη θέα προς τη σκηνή!
Ε, δεν υπήρχε τέτοιο σημείο!
Όπου και να δοκιμάζαμε το μόνο που ήταν εύκολα ορατό ήταν... "το πρόβλημα"! Ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε σημείο με καλή ορατότητα μέσα στην αρένα για εμάς!
Εντάξει, δεν είμαστε και 1ο μπόι σε αντίθεση με πολλούς άλλους τριγύρω που δυστυχώς ήταν!
Εκεί άρχισα να μετανιώνω που δεν είχα κινηθεί σωστότερα δηλαδή έγκαιρα, ώστε να είχαμε βρει εισιτήρια για θέσεις σε κάποια κοντινή με τη σκηνή εξέδρα, να ήμασταν "άρχοντες"! Και μην ακούσω εδώ σχόλια για το ότι και καλά είναι "ξενέρωτο" να είσαι σε κάθισμα εξέδρας σε ροκ συναυλία γιατί σας το δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν θα τα ασπαστώ!
Το θέμα είναι να μπορείς να το απολαύσεις "όλο το πακέτο" όταν τα σκας για να δεις μια συναυλία. Δεν παίζουν εδώ τέτοιου τύπου "ιδεολογίες". Και να χτυπηθείς σε παίρνει άμα σου έρθει και ότι θες να κάνεις και κυρίως να μπορέσεις να χαρείς το θέαμα.

Τέσπα, "ρίξαμε άγκυρα" σε κάποιο σημείο που ευελπιστούσαμε, μάταια βέβαια, ότι θα ήταν κάπως καλύτερα και περιμέναμε με μια μπύρα στο χέρι την έναρξη.
Η έναρξη έγινε, όπως συνηθίζεται άλλωστε, από κάποιο άλλο μικρό γκρουπ με παρόμοιο ύφος μουσικής, που μας συντρόφευσε ευχάριστα μέχρι που νύχτωσε για τα καλά.

Η ώρα της πραγματικής όμως έναρξης είχε σχεδόν φτάσει!
Οι γιγαντοοθόνες της σκηνής άρχισαν να προβάλουν σε κόμικ, κάποιες τολμηρές θα έλεγα σκηνές με ένα... τρένο, συνοδεία γνωστών ήχων τραγουδιού των AC/DC πια! Όσοι γνώριζαν, καταλάβαιναν ότι ερχόταν το "Rock N Roll Train"! Μόνο που πέρα από το πολύ πετυχημένο για εισαγωγή τραγούδι, η κεντρική γιγαντοοθόνη άνοιξε σιγά σιγά στη μέση, όπου και ξεπρόβαλε από εκεί η τεράστια μηχανή ενός εικαστικής μορφής τραίνου, που έμεινε εκεί για μεγάλο μέρος του προγράμματος.
Ο χορός με τα απίστευτα φώτα της σκηνής είχε ξεκινήσει και οι πρωταγωνιστές είχαν πάρει τη θέση τους.


Δεν θέλω να μπω εδώ σε περισσότερες λεπτομέρειες για το υπόλοιπο πρόγραμμα. Να πω μόνο πως ήταν αυτό που περιμέναμε οι περισσότεροι. Καταπληκτικό!
Είχε γίνει πολύ επαγγελματική δουλειά και η απόδοση κάθε μέλους του γκρουπ ήταν ακριβώς αυτή που έπρεπε και που δικαιολογούσε απόλυτα τη μεγάλη φήμη τους επί τόσα χρόνια ροκ παρουσίας.
Τα δώσανε όλα, όλοι τους! Μόνο κοιτώντας τους από τα πολύ κοντινά πλάνα στις γιγαντοοθόνες, συνειδητοποιούσες κάποια στιγμή τις ηλικίες τους.
Είπαν πάρα πολλές μεγάλες επιτυχίες και όλοι μας χαιρόμασταν να υποδεχόμαστε την μία μετά την άλλη!

Οι γιγαντοοθόνες βόλεψαν πάρα πολύ αφού μετέφεραν σε πραγματικά ικανοποιητικότατο μέγεθος και ποιότητα, τα τεκταινόμενα σε κάθε κρίσιμο μέρος της σκηνής. Οι δε λήψεις από τις κάμερές τους, πραγματικά κάλυψαν με τα πολύ καλά κοντινά πλάνα αλλά και με την γαλαντομία που έδειξαν στο κοινό, αφού σε διάφορες φάσεις το έκαναν πρωταγωνιστή σε πρώτο πλάνο, ιδίως μάλιστα το... θηλυκό κομμάτι του!


Η εξέδρα που "έτρεχε" από τη σκηνή, σχεδόν μέχρι το μέσο του σταδίου, διανύθηκε αρκετές φορές και σε διάφορους ρυθμούς, από τον πραγματικά ακούραστο και καταϊδρωμένο κιθαρίστα μορφή "Angus Young"!

Απ' όλα είχε και τα περισσότερα σε τεράστια μεγέθη!
Εκτός από το τεράστιο τραίνο και τις γιγαντοοθόνες που προανέφερα, είχε και μια τεράστια καμπάνα που κρεμόταν στο κέντρο της σκηνής και κατέβηκε χαμηλά όταν έπρεπε και κανόνια που βροντούσαν με πυκνούς καπνούς κι αυτά όταν έπρεπε και την τεράστια φουσκωτή κούκλα "Rosie" που καβάλησε το τραίνο της σκηνής και κούναγε το πόδι της στο ρυθμό της μουσικής και εντυπωσιακό χαρτοπόλεμο που εκτοξεύτηκε ψηλά στο κέντρο του σταδίου και έπεφτε σα βροχή σε όλο το στάδιο και εντυπωσιακά βεγγαλικά στο τέλος της παράτασης και κυρίως ωραίους ήχους, δυνατούς ρυθμούς και πολύ κέφι!

Η έξοδος του κοινού έγινε με παρόμοια ήρεμους ρυθμούς όπως και η είσοδός του.

Ήταν ωραία! Πολύ ωραία!
Αυτό μας έμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος! Και νομίζω ότι αυτό είναι που μετράει τελικά! Να λες πως "πέρασα πολύ ωραία"!


Υ.Γ.: Ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου, τον Γρηγόρη που μας βρήκε από φίλο του το δωρεάν εισιτήριο και τον Γιώργο που έτρεχε από το μεσημέρι της μέρας της συναυλίας, για την αγορά του άλλου μας εισιτηρίου. Και τους δύο για την καλή παρέα!
Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

10 σχόλια:

  1. ειμαι 52 ετων και ακουω ροκ 40 χρονια(μονο ροκ) οι ac/dc ηλθαν 55 χρονων να παιξουν στην ελλαδα δηλαδη στο τελος της καριερας τους εαν ειχαν ελθει πριν 25 χρονια θα πηγαινα να τους δω τωρα φυσικα δεν πηγα γιατι δεν εχουν τιποτα να δωσουν ηλθαν μονο για μια αρπαχτη οπως κανουν και οι skorpions που ερχονται συνεχεια στην ελλαδα τα τελευταια χρονια με εκτιμηση billtaxi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυχερέ βρήκες και εισιτήριο για τους ACDC!!
    Πιστεύω να απόλαυες το ''thanderstruc''!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρασα για μια καλησπέρα!Οσο για το συγκρότημα δεν μπορώ να έχω άποψη, μιας και δεν τους ακούω!!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ bill:

    Κοίτα, κι εγώ όπως έχω ξαναπεί κι αλλού, είμαι πλέον σχεδόν κλεισμένα 43 κι ακούω κυρίως ροκ μουσικές από τα 12 μου. Κατά μεγάλες περιόδους μάλιστα κι εγώ μόνο ροκ.
    Όπως είπα και παραπάνω, ποτέ δεν ήμουν φανατικός των AC/DC, τουλάχιστον όχι τόσο όσο σε άλλα παρόμοια συγκροτήματα της εποχής.

    Πράγματι ήρθαν πολύ πια μεγάλοι για 1η τους φορά στην Ελλάδα κι αυτό σίγουρα δεν είναι και πολύ καλό σα τάση σχέση και κρίσης.
    Απ' την άλλη όμως, δεν ήρθαν μόνο στην Ελλάδα σε αυτήν τους την ηλικία. Θα συμπληρώσουν πάνω από 60 σημεία σε αυτό το tour τους παγκοσμίως, που στα περισσότερα ο κόσμος το έχει εκτιμήσει πάρα πολύ σα κίνηση, αφού έχουν προπουληθεί όλα τους τα εισιτήρια.
    Έπειτα δεν είναι και το μόνο τόσο μεγάλο συγκρότημα που άργησε τόσο να πρωτοέρθει εδώ.
    Μη ξεχνάς πως δεν είχαμε φήμη για καλό ποσοτικά αγοραστικό κοινό στο είδος κυρίως λόγο μικρού πληθυσμού, πράγμα που όσο να το κάνουμε, μετρά στα σχέδια και τους προϋπολογισμούς όλων των μεγάλων γκρουπ, αφού και τα έξοδα τους για μια τέτοια επίσκεψη είναι τεράστια δεδομένης της παράστασης που θέλουν να δίνουν που συνήθως είναι και εντυπωσιακή.

    Όπως και να 'χει, το θέμα είναι αν καταφέρνουν να σε κάνουν, να μη μπορείς να παρατηρήσεις την ηλικία τους με το πως ανταποκρίνονται πάνω στη σκηνή.
    Αυτό το κατάφεραν μια χαρά!
    Άρα γιατί να πρέπει να τους βάζουμε σε "καραντίνα" μόνο για το ηλικιακό τους προφίλ;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ tvorini:

    Ναι, ναι!
    Βρήκα και μάλιστα δεν το περίμενα κι εγώ!
    Βέβαια για αρένα, μη το ξεχνάμε!
    Τέτοια ωστόσο, είχε μέχρι τελευταία στιγμή παρακαλώ, έξω από την είσοδο του ΟΑΚΑ!

    Όλα τα απόλαυσα, όσο μπορούσα βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ dreamer-angel:

    Ευχαριστώ για την καλησπέρα σου κι ανταποδίδω με μια καλημέρα μου!
    Και για 'σένα καλό Σ/Κ επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέτοια μουσικά γεγονότα, δεν είναι να τα χάνει κανείς. Δεν είσαι ο μόνος που ακούει τέτοιου είδους μουσική από μικρός. Νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς έτσι μεγαλώσαμε. Και έτσι πορευόμαστε. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Και εις άλλα με υγεία

    Καλή Κυριακή Cosmos μου και καλή εβδομάδα να έχεις :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Υάδα:

    Νομίζω πως δεν άφησα πουθενά να εννοηθεί, ότι θεωρώ πως και καλά "είμαι ο μόνος που ακούει τέτοια μουσική από μικρός". Ίσα ίσα που το θέμα της "ηλικίας" το ανέφερα αφού το είχε θίξει πριν, ο φίλος bill.
    Ωστόσο ποιους ακριβώς εννοείς λέγοντας "οι περισσότεροι από εμάς"; Ποιους "εμάς" ακριβώς δηλαδή; Ξέρω πάρα πολλούς συνομήλικους μου π.χ. που απείχαν από τέτοια ακούσματα. Για να μη πω για μικρότερες ηλικίες.
    Για εμένα, για χρόνια, μου ήταν σχεδόν αδιανόητο να υπάρχουν άτομα που δεν τους αρέσουν, έστω κάποια ήδη ροκ μουσικής! Κι όμως υπάρχουν και μάλιστα πολλοί!
    Αργότερα συμβιβάστηκα αναγκαστικά με την ιδέα, για το πως μπορεί να λειτουργούν οι όποιοι άλλοι. Εγώ, κι ευτυχώς όχι μόνο εγώ, παρέμεινα πιστός στα σκούσματά μου, όχι φυσικά από εγωισμό ή πείσμα αλλά γιατί ήταν σχεδόν τα μόνα που είχαν την ικανότητα να "μιλούν" σχεδόν πάντα, κατευθείαν μέσα μου.

    Και για να γυρίσουμε στο θέμα, υποθέτω ότι ήσουν κι εσύ λοιπόν στη συναυλία, ε;!
    Πώς τα πέρασες;
    Τί σου άρεσε και τί όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν πήγα δυστυχώς στη συναυλία λόγω υποχρεώσεων, εκτός του ότι άργησα να ενδιαφερθώ για εισιτήρια. Αλλά έρχονται και άλλες συναυλίες μέσα στο καλοκαίρι. Καλά να είμαστε να τις απολαύσουμε

    Καλή σου μέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Υάδα:

    Εγώ θεώρησα σχεδόν δεδομένο το ότι θα είχες πάει γιατί είχες ξεκινήσει το προηγούμενο σχόλιό σου, με αυτή τη φράση: "Τέτοια μουσικά γεγονότα, δεν είναι να τα χάνει κανείς."!

    Κρίμα πάντως που δεν ήρθες! Θεωρώ ότι θα πέρναγες κι εσύ ωραία!

    Όσο για την μέριμνα περί έγκαιρης εύρεσης εισιτηρίων, άστα απ' αυτό έπασχα κι εγώ, όπως έγραψα και στην ανάρτησή μου!

    Πράγματι θα 'ρθουν κι άλλα καλά συγκροτήματα μέσα σ' αυτό το καλοκαίρι! Προβλέπεται πολύ ζεστό καλοκαίρι! Ελπίζω να καταφέρω να είμαι στα περισσότερα!
    Το ίδιο ελπίζω και για 'σένα μιας και το θες!

    Καλή σου μέρα! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)