Ψάχνετε κάτι;

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

To blog or not to blog;!

Το σκεφτόμουν καιρό να γράψω κάτι και για το ίδιο το θέμα των blogs και του blogging γενικότερα αλλά όλο το ανέβαλα. Τώρα, δεν ξέρω γιατί ακριβώς, κάπως μου έκατσε και είπα να γράψω σχετικά.

Τα θέματα που με απασχολούν βέβαια είναι πολλά και, αρκετά από αυτά, έχουν ξεκινήσει από τότε που κι εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με το «σπορ». Εδώ, σκέφτομαι ωστόσο, να εστιάσω σε ένα, ίσως το σημαντικότερο για εμένα αλλά και που, πάνω κάτω, πιθανά να αφορά όλους μας. Από τους απλούς επισκέπτες έως ακόμα και τους έμπειρους κομπιουτεράδες – bloggers. Κατ’ αρχήν να διαχωρίσω από τώρα τη θέση μου και να πω για την ιστορία ότι προσωπικά εντάσσω το άτομό μου, πολύ περισσότερο στην ομάδα των τελευταίων αν και δεν έχω αφιερώσει τον απίστευτο χρόνο και κόπο για την συντήρηση αυτού εδώ του blog όπως π.χ. έχουν κάνει άλλοι και με το παραπάνω για τα δικά τους.

Το κύριο θέμα λοιπόν για εμένα έχει να κάνει με την ανταπόκριση των επισκεπτών ενός blog.

Πάνω κάτω, σε διάφορα σημεία του blog μου, αναφέρομαι σε προτροπές προς όλους, στο να κάνουν τον στοιχειώδη κόπο και να δηλώσουν το παρόν τους με κάποιο σχετικό σχόλιο ή έστω και προσωρινό μήνυμά τους.
Φυσικά, δεν περιμένω να το κάνουν όλοι όσοι έτυχε απλώς να μπουν κάπου στο blog μου και έφυγαν χωρίς να τους απασχολήσει τίποτα. Αναφέρομαι σε όσους ενώ μπήκαν, έστω και τυχαία πάλι, ένιωσαν κάτι να τους κεντρίζει το ενδιαφέρον και κάθισαν και το έψαξαν λίγο παραπάνω. Ακόμα περισσότερο σε όσους διάβασαν κάποιες αναρτήσεις μου. Πολύ περισσότερο βέβαια σε όσους αποφάσισαν να ξαναμπούν σε κάποιον επόμενο χρόνο τους. Σίγουρα σε όσους λίγους με γνωρίζουν προσωπικά (λιγότερο ή περισσότερο) ή έχουν δηλώσει να ενημερώνονται καταλλήλως, στις φάσεις προσθήκης νέων αναρτήσεών μου.
Θα ήμουν τουλάχιστον παράλογος να περιμένω να δίνουν το έμπρακτο στίγμα τους όλοι μα όλοι οι περαστικοί από εδώ. Ούτε εγώ το κάνω αντίστοιχα. Περιμένω όμως, έστω οι υπόλοιποι που ανέφερα πριν, να καταλαβαίνουν το πόσο καλό – χρήσιμο – ευγενικό – ανθρώπινο είναι, το να δείχνεις έστω και το ελάχιστο από το ενδιαφέρον που τελικά δίνεις, σε κάποιον που κάνει ό,τι κάνει σχετικά, καθαρά από μια σαφώς εσωτερική του ανησυχία αλλά και χωρίς καμία απαίτηση όποιου τύπου «υλιστικής ανταπόδοσης».

Μη κρυβόμαστε!
Blogs σαν και το δικό μου υπάρχουν, καθαρά για να συντηρούν μια ανθρώπινη αλλά ιδιόμορφη επικοινωνία ανθρώπων που, κάπου μέσα τους, βλέπουν ότι έχουν κάτι τόσο κοινό μεταξύ τους αλλά και τόσο «ιδιαίτερο».
Και μην παρεξηγηθώ! Δεν το έχω «καβαλήσει» και καλά με το δικό μου αποκλειστικά blog. Όταν λέω «Blogs σαν και το δικό μου» δεν εννοώ τόσο στο στήσιμο και στα όσα καλούδια τυχόν προσφέρουν. Εννοώ στον τρόπο προσέγγισης κάποιων θεμάτων – εννοιών. Μιλώ για αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση που νιώθει κανείς να έχει, όταν βρίσκεται σε κάτι τόσο οικείο με αυτόν.
Αυτομάτως βέβαια ξέρω ότι αυτό, από μόνο του, αποκλείει από το σκεπτικό μου, μια πολύ μεγάλη μερίδα επισκεπτών αφού, ίσως και οι περισσότεροι, συνήθως ψάχνονται για πολύ πιο «συμφεροντολογικού» χαρακτήρα θέματα όπως το να βρουν να κατεβάσουν καμιά ταινιούλα κ.λ.π.. Προς Θεού, δεν τους παρεξηγώ! Κι εγώ κάνω παρόμοια πολύ συχνά μάλιστα.
ΟΚ, θα μπορούσα όμως να ζήσω και μόνο με τους υπόλοιπους! Μου φτάνουν οι λίγοι και «καλοί». Καλοί βέβαια σύμφωνα με τα δικά μου δεδομένα, δε λέω. Αλλά και γι αυτούς, αν εγώ είμαι κάτι σε «καλός», για τα δικά τους δεδομένα θα είμαι.
Με λίγα λόγια και εδώ ισχύει η λογική της «παρεούλας» και χρησιμοποιώ τη λέξη με την καλή της ερμηνεία και όχι όπως έχει συνηθιστεί τελευταία. Τι πιο ωραίο από το να νιώθεις ότι περιστοιχίζεσαι, έστω κι από λίγους αριθμητικά αλλά καλούς συνομιλητές – φίλους. Δεν χρειάζεται απαραίτητα η πλήρης φυσική επαφή. Και μόνο η δια γραπτού λόγου επαφή αρκεί τις περισσότερες φορές.

Δεν νιώθω και τόσο ωραία με το να λέω τα όσα λέω γιατί ξέρω πως, στο μυαλό κάποιων, μπορεί να ερμηνευτούν σαν... «ζητιανιά». Όχι όμως, δεν ζητιανεύω τίποτα από κανέναν. Τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση της ζωής μου και σίγουρα όχι εδώ. Ελπίζω δε, να μη χρειαστεί να το κάνω ποτέ και για τίποτα. Το μόνο που θα μπορούσα να ερμηνεύσω, κατά μία έννοια, ότι κάνω εδώ είναι, να προσπαθώ να «αφυπνίσω» όσους τυχόν «βολεύονται», σχετικά εύκολα, με το να σκέπτονται πως δεν υπάρχει πραγματικά κανένα αληθινό θέμα, κανένα συναίσθημα και πως όλα γίνονται από όλους, απλά και μόνο τελικά για κάποιο ταπεινό προσωπικό συμφέρον τους. Όχι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον σε μεγάλο βαθμό και συχνότατα μάλιστα με προσωπεία «αγνών προθέσεων» όμως σίγουρα εδώ, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Όλη η ιστορία, θα μπορούσα να πω ότι είναι, απλά ένα ενδιαφέρον «εγκεφαλικό ταξίδι» με συνταξιδιώτες όλους εμάς που τυχαίνει να έχουμε βρεθεί μαζί και να νιώθουμε κάπως παρόμοια.
Άρα, μη στερείτε τον εαυτό σας από τη χαρά ενός τέτοιου ταξιδιού, τουλάχιστον όχι όταν σας προκύπτει τελικά. Πάρτε και εσείς το τιμόνι και οδηγήστε, εκεί που και εσείς θέλετε να πάμε, όλοι παρέα!
Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

7 σχόλια:

  1. ΒΡΕ (αθεόφοβε) θες με από όλα αυτά να επικοινωνήσουμε απο καρδιάς;;Λέω για τα προλογισμένα σχόλια!
    Άσε αέρα στην επικοινωνία ας γράφουμε όπως μπορούμε το έχουμε ανάγκη να εκφραζόμαστε λεύτερα χωρείς περιορισμούς!Φιλάκια Ναζνικ
    Πάμε τώρα στην Ανάρτηση. Θαρρώ οτι είναι νωρίς ακόμα για να φτάσει ένα μπλοκ να καλύψει την επικοινωνία ,άσε που το ιντερνέτ παραμένει ακόμα να είναι ψυχρός τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Δεν με θεωρώ "αθεόφοβο".

    2) Δεν είμαι σίγουρος σε τί ακριβώς αναφέρεσαι λέγοντας για "προλογισμένα σχόλια".
    Μήπως εννοείς που έβαλα να ζητά επιβεβαιωτικό λεκτικό ή που ζητά πριν την τελική δημοσίευση, την έγκρισή μου;
    Αν είναι αυτό, κάπου το έχω ξαναεξηγήσει.
    Με λίγα λόγια, ούτε εγώ έχω καμία ιδιαίτερη όρεξη να πρέπει να ελέγχω τα όποια σχόλια και να εγκρίνω κάθε φορά. Μα καμία σου λέω!
    Ωστόσο, πίστεψέ με, το κάνω για το καλό του blog και κατ' επέκταση όλων μας.
    Ίσως δεν έχεις υπόψιν σου το τί γίνεται από spam μηνύματα. Υπάρχουν πια, πάρα πολλές διαδικτυακές μηχανές που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση, κάθε λογής άσχετα διαφημιστικά μηνύματα, με παραπομπές σε τελείως ανεξέλεγκτης σκοπιμότητας sites.
    Παράλληλα, υπάρχουν διαφόρων ειδών "ανώμαλοι" τύποι που την βρίσκουν με το να "σοκάρουν" και καλά, τους αναγνώστες με υβριστικά σχόλια σε σημείο που μετά από λίγο χάνετε η μπάλα ειδικά αν κάποιοι "τσιμπήσουν" και τους απαντήσουν.
    Ε λοιπόν όχι, τέτοια εξέλιξη δεν βοηθά καμία "ελευθερία λόγου". Μόνο το χάος βοηθά.
    Απ' την άλλη, ο τρόπος που "κρίνω" το να μην δημοσιευθεί τελικά ένα σχόλιο, είναι τόσο ελεύθερος που πρακτικά ποτέ δεν φιμώνει κανέναν που έχει πραγματική άποψη να παραθέσει.

    3) Το ίντερνετ θεωρώ πως πια δεν είναι καθόλου μα καθόλου "ψυχρός τόπος"! Ίσα ίσα που "βράζει" από επικοινωνία κάθε μορφής και για κάθε όρεξη.

    4) Το blog μου, όπως και κάθε άλλο blog, δεν θα "καλύψει" ποτέ πλήρως τον ρόλο της επικοινωνίας και δεν έχω ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο είναι κι αυτό ένα καλό μέσο που βοηθά με τον τρόπο του την επικοινωνία αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Εγώ θεωρώ ότι έχω την καλή θέληση πάντως. Απ' ότι καταλαβαίνω κι εσύ π.χ. την έχεις! Αν το ίδιο τύχει να συμβαίνει συχνότερα και σε άλλους εδώ μέσα, να αμέσως το πώς κάνουμε μια ευχάριστη παρεούλα. Οκ, δεν θα λύσουμε και το πρόβλημα της ζωής μας αλλά κάτι καλύτερο θα έχει γίνει σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tη να γρ'αψω , ε'ιναι τόσο υποκειμενικό το ζήτημα, και αυτες η διατυπώσεις περι του να είστε ακριβής κλπ με απογοητεύουν σταματώντας κάθε/διάθεση για ειλικρινή επικοινωνία. Εγω ξέρω ότι οταν μαθαίνεται κάτι κατ αυτόν τον τρόπο, δεν μαθαίνεται διότι απ[κόβει των ρόλο της εμπειρίας εν ολίγη της τριβής αναμεταξύ μας ωστε να τολμούμε κι ας μήν ξέρουμε ελληνικά κι ας μη έχουμε ελληνικά στον υπολογιστή μας . Ολα αυτά τα τυπικά , αυτοί οι κανόνες με αποκόβουν την αγαπη μου και με κάνουν ένα ΡΟΜΠΌΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειλικρινά δε σε καταλαβαίνω τί ακριβώς θες για να είσαι καλυμμένος!
    Τελείως "ξέφραγο αμπέλι" τύπου; "Μπάτε σκύλοι αλέστε" ένα πράμα;
    Μα αν εσύ έχεις πρόβλημα με τους ελάχιστους περιορισμούς που θέτω και το έκανα έτσι ώστε να μην έχεις, θα άρχισαν να έχουν πια σχεδόν όλοι οι όποιοι υπόλοιποι. Άσε που πιστεύω πως, αν ξέφευγε η κατάσταση, ούτε εσένα θα σε κάλυπτε πάλι και τότε θα μου έλεγες να κάνω κάτι με τον έναν που θα σε έβριζε, τον άλλο που θα σε δούλευε και τον τρίτο που θα σε έστελνε σε fishing σελίδες.
    Μη το βλέπεις τόσο στενά το ζήτημα. Είναι πράγματα που έχουν επαναληφθεί τόσες πια φορές από 'δω κι από 'κει που αν κάποιος εξακολουθεί να μη τα βλέπει, δεν θα έχει καμία δικαιολογία όταν αρχίσει να τρέχει και να μη φτάνει για να μαζέψει το πρόβλημα.
    Και τέλος πάντων, ελάχιστα πράγματα πραγματικά "επιβάλω". Στα περισσότερα απλώς προτείνω μια αντικειμενικά ορθή συμπεριφορά που δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από τα ευνόητα.
    Δεν νομίζω να έχεις π.χ. προσωπικά κάποιο παράπονο ότι σου έκοψα κάτι που είπες είτε συμφωνούσα είτε όχι με αυτό είτε ήταν σοβαρό είτε όχι. Πού ένιωσες λοιπόν κάποιον περιορισμό; Ό,τι θες δε λες από την αρχή ως και τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην με παρεξηγείς αλά και σοβαρά μην με παίρνεις ξεφεύγω κάπου κάπου, .Δεν τα γράφω αυτά γιατί έχω ιδιαίτερα κάποιο πρόβλημα , ιδικά μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συνήθης απάντηση που δίνουν,όσον αφορά το ρομπότ,είναι οτι τους κόβει τη φόρα,και σου αναφέρω μια απάντηση που πήρα...
    "έχω γράψει το σχόλιο και μου πετάγονται αυτα τα μαραφέτια,σιγά μη κάτσω να στραβωθώ να βρω τι γράμμα δείχνει,το σβήνω και άει στο καλό.."
    Η άποψή μου είναι..αφιερώνεις δέκα λεπτά ας πούμε να διαβάσεις την ανάρτηση,άλλα τρία??πέντε?? να γράψεις το σχόλιο,σύνολο δέκαπεντε, κολλάς στα δύο λεπτά που θα χρειαστεί για να αντιγράψεις έξι επτά γράμματα????..εκτός και αν φοβάσαι τα ρομπότ.!!!
    Εγώ δεν το έχω γιατι ούτως ή άλλως ο διαχειριστής μπορεί ανα πάσα στιγμή να διαγράψει όσα σχόλια θεωρεί ανεπιθύμητα.
    Είναι ένα θέμα όμως,που θεωρώ πως αφορά τον εκάστοτε διαχειριστή και μόνον αυτόν όπως και το ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστό.
    Την καλησπέρα μου και πάλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχή να σου δηλώσω υπό μορφής παρένθεσης ότι μου έκανε μεγάλη αλλά και ευχάριστη έκπληξη όταν είδα να συμμετέχεις με νέο σου σχόλιο σε μια τόσο παλιότερή μου ανάρτηση! Γιατί, κακά τα ψέματα, πάει κοντά ενάμισης χρόνος πριν που την είχα δημοσιεύσει και, γενικότερα, δε φοριέται και πολύ η τάση συμμετοχής σε παλιά θέματα. Ωστόσο κι εγώ, θεωρώ πως όταν ένα θέμα έχει, ας πούμε, μια κάπως διαχρονική αξία, μικρή σημασία έχει μετά το πότε πρωτοδημοσιεύτηκε. Τέλος παρένθεσης και μου βγήκε και μεγαλούτσικη!

      Επί του θέματος τώρα.
      Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι κι εμένα "μου τη σπάει" όταν έρχεται η στιγμή να συμπληρώσω τέτοια ορνιθοσκαλίσματα σε σχολιασμούς μου αλλού. Δεν το κρύβω ότι είναι ενοχλητικό.
      Απ' την άλλη όμως, το θεωρώ επίσης ως τον ελάχιστο συμβιβασμό που πρέπει να κάνει κανείς, σε ένα σύστημα (το διαδίκτυο) που διέπεται από τάσεις ακατάλληλων παρεμβάσεων παντού, με κάθε τρόπο και σε κάθε συχνότητα έστω και κατά περίπτωση (ενδεχομένως όχι σε όλους).
      Προτιμώ μια ελάχιστη ταλαιπωρία παρά να μου κάτσει να βρίσκομαι συνεχώς αντιμέτωπος με διαγραφές και προσεκτικότερο ξεσκαρτάρισμα σχολίων που ίσως έτσι και κάτι να μου ξεφύγει ευκολότερα είτε προς διαγραφή είτε προς δημοσίευση.
      Ωστόσο, επειδή δεν έχω δοκιμάσει καθόλου την άλλη εκδοχή, εσύ που το κάνεις προφανώς κάποιον καιρό ήδη πια, πώς σου προκύπτει στατιστικώς μιλώντας; Έχεις καμία περίπτωση που πρέπει να διαγράψεις ή όχι και, αν ναι, πόσες περίπου σε χρονική βάση;
      Θέλω να πω πως, ίσως και να είμαι υπερβολικά φοβισμένος τελικά επί του θέματος και να μην έχει και πολύ σημασία επί της ουσίας. Σε αυτήν την περίπτωση, σαφώς κι εγώ να προσαρμοστώ στην καλύτερη εναλλακτική όπως έχω κάνει με τόσα άλλα άλλωστε σε βάθος χρόνου.
      Είπαμε, ο σκοπός είναι η ανακάλυψη του καλύτερου για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά κι αμέσως μετά, η προσπάθεια στο να συγχρονιστούμε με αυτό! ;-)

      Να είσαι καλά γενικότερα αλλά και ειδικότερα που με έκανες και χάρηκα και εδώ!

      Διαγραφή

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)