Ψάχνετε κάτι;

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Υπολογισμός πλευρών βάσει διαγωνίου


Συχνά πυκνά πια, ακούμε για έννοιες που έχουν να κάνουν με οθόνες είτε υπολογιστών είτε τηλεοράσεων είτε προβολέων κ.α.
Το πιο συχνό δε χαρακτηριστικό που ακούμε (και έχει να κάνει με αυτό και ο πιο απλός άνθρωπος - θεατής τους), είναι το μέγεθός τους το οποίο έχει συνηθιστεί εδώ και πολλά χρόνια να εκφράζεται διεθνώς σε ίντσες.

Πολύς κόσμος έχει ακόμα μια ασαφή ερμηνεία του τι ακριβώς εκφράζει αυτή η μέτρηση. Να πω εδώ λοιπόν ότι εκφράζει την απόσταση που ορίζει την διαγώνιο της οθόνης. Δηλαδή την απόσταση μεταξύ των δύο απέναντι (διαγώνια) γωνιών της.

Εδώ και αρκετό καιρό όμως, επειδή οι εξελίξεις του χώρου το προστάζουν, έχει μπει κι άλλος ένας παράγοντας, σχετικός με το μέγεθος ή καλύτερα με το σχήμα των οθονών.
Η αναλογία των πλευρών τους ή ο λόγος των πλευρών τους.
Δηλαδή, αν θέλουμε να το υπεραπλουστεύσουμε, το πόσες φορές θα χώραγε η μία πλευρά τους στην άλλη, αν θεωρητικά τις βάζαμε δίπλα δίπλα ή καλύτερα τη μία μέσα την άλλη.
Για να εκφραστεί αυτό με πιο κατανοητό τρόπο άρα με ακέραια και μικρά νούμερα, πολλές φορές χρειάζεται να διαιρέσουμε σε Χ ίσα κομμάτια την μια πλευρά ώστε ευκολότερα να πούμε μετά, με πόσα από αυτά μπορούμε να απεικονίσουμε τη διάσταση της άλλης πλευράς.

Έτσι π.χ. στις τηλεοράσεις μας, για πολλά χρόνια (από τη δημιουργία τους), υπήρχε η αναλογία πλευρών τέσσερα προς τρία ή 4/3 ή 4:3. Αυτό σήμαινε ότι αν χωρίζαμε τη μια πλευρά σε 4 ίσα κομμάτια, με τα 3 από αυτά θα καταλαβαίναμε πόσο θα ήταν η άλλη της πλευρά. Στην προκειμένη, 4 θα ήταν η οριζόντια (η φαρδιά) πλευρά και 3 η κάθετη (η στενή). Αν, για επαλήθευση, πιάσετε και μετρήσετε με μέτρο ή μεζούρα το γυαλί (μπροστά) μιας τέτοιας τηλεόρασης και βάλετε κάτω τα πραγματικά της νούμερα, με τις απαραίτητες απλές πράξεις μεταξύ τους, θα διαπιστώσετε αυτό που λέω!
Ακριβώς επειδή το 4 με το 3, που αντιπροσωπεύουν αυτήν την αναλογία, έχουν μικρή αριθμητική διαφορά μεταξύ τους και το γεωμετρικό της σχήμα θυμίζει οπτικά (κάπως) ένα κανονικό τετράγωνο, έχει συνηθιστεί για ευκολία να τις λέμε και "τετράγωνες".

Εδώ και κάποια χρόνια όμως, βλέπουμε να καταλαμβάνουν την αγορά αλλά και τα σπίτια μας, οθόνες (τηλεοράσεις κ.α.) που είναι πιο "φαρδιές". Γι αυτό και αυτές τις λένε για συντομία και με τον Αγγλικό όρο "Wide". Συγκεκριμένα η αναλογία πλευρών τους εκφράζεται με 16/9 ή 16:9. Σε οθόνες υπολογιστών μάλιστα, έχει συνηθιστεί η νέα αναλογία 16/10 ή 16:10.
Με τη λογική που εξήγησα παραπάνω στις παλιότερες 4:3, μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα πια, πώς αναπαρίσταται το 16:9 ή και το 16:10.
Πρόσφατα μάλιστα, κάποια γνωστή εταιρία του χώρου των τηλεοράσεων, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να λανσάρει στην αγορά, το νεότερο ακόμα φαρδύτερο format (αναλογία) σε 21:9!

Όλη αυτή η τάση να φαρδαίνουν κι άλλο οι σύγχρονες οθόνες, έχει να κάνει με την καλύτερη το δυνατόν απεικόνιση σε αυτές, κινηματογραφικών παραγωγών που, σημειωτέο, έχουν ακόμα φαρδύτερη εικόνα άρα και μεγαλύτερη διαφορά στην αναλογία των πλευρών της.

Ο λόγος των πλευρών, που ακούγεται σαν έννοια κάπως σπανιότερα και σε πιο "μυημένους" του χώρου, προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης μεταξύ των τιμών της αναλογίας αυτών των πλευρών.
Σας μπέρδεψα;! Κι όμως είναι απλό! Δείτε το με κάποια παραδείγματα όπως αυτό:
Σε αναλογία 4:3, αν διαιρέσουμε το 4 με το 3 (όπως προστάζει και οπτικά) θα έχουμε το πηλίκο (αποτέλεσμα της διαίρεσης) 1,3333333 (κι ένα σκασμό τριάρια). Στρογγυλοποιημένο αυτό το αποτέλεσμα, στα δύο μόνο πρώτα και σημαντικά του δεκαδικά, μας κάνει το λόγο πλευρών 1,33. Αυτό το νούμερο πρακτικά εκφράζει το πόσες ακριβώς φορές είναι μεγαλύτερη η μεγάλη πλευρά από τη μικρή ή αν θέλετε, το πόσες ακριβώς φορές είναι μικρότερη η μικρή πλευρά από τη μεγάλη. Άρα εδώ η μεγάλη πλευρά θα είναι κατά 1,33 ακριβώς φορές μεγαλύτερη της μικρής ή η μικρή πλευρά θα είναι κατά 0,33 ακριβώς φορές μικρότερη της μεγάλης. Άρα αναλογία πλευρών για 4:3 = λόγος πλευρών 1,33!
Αντίστοιχα στο 16:9 μας κάνει 1,78 και πάει λέγοντας για όποια αναλογία πλευρών σκεφτούμε ή υπάρξει στην αγορά.

Καλά όλα αυτά βέβαια αλλά εμείς οι "κοινοί θνητοί" έχουμε μάθει να σκεπτόμαστε και να μεταφράζουμε τα σχήματα, με απλά νούμερα, σε οριζόντιες και κάθετες διαστάσεις και μάλιστα σε πόνους, μέτρα κ.λ.π. Δε νιώθουμε και πολύ βολικά να ακούμε για τη διάσταση της όποιας διαγωνίου και μάλιστα σε ίντσες. Δεν μας έρχεται εύκολα έτσι το μέγεθος της εικόνας για παράδειγμα. Θα ήταν πολύ καλύτερο, να μπορούμε λοιπόν με εύκολο και πρακτικό τρόπο, να "μεταφράζουμε" ορισμένες τέτοιες έννοιες, σε πιο συμβατικές για εμάς.
Άρα ακούγοντας π.χ. για μια τηλεόραση wide στις 42 ίντσες, να ξέρουμε σύντομα τι πλάτος και τι ύψος εικόνας θα μας δίνει τελικά σε εκατοστά.

Με αυτό το σκεπτικό και έχοντας γνώση στο πως λειτουργούν οι σχετικές μετατροπές, έφτιαξα μια απλή μέθοδο που αν της περάσεις τα 3 γνωστά και βασικά στοιχεία μιας οθόνης, όπως την αναλογία (οριζόντια : κάθετη) και τις ίντσες της διαγωνίου, να εμφανίζει αυτόματα (και σε εκατοστά) τα πραγματικά μεγέθη του κάδρου της εικόνας (πλάτος & ύψος). Αυτήν την μέθοδο την έχω περάσει σε ένα φύλο του Excel που χωρίς πολλά πολλά και με γνωστό στους περισσότερούς μας πια τρόπο, δέχεται σε τρία (λευκά) κελιά του, τα παραπάνω στοιχεία και εμφανίζει αυτόματα και άμεσα τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα (πορτοκαλί) κελιά.
Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο!

Εικόνα παραδείγματος:

Το αρχείο αυτό μπορείτε να το κατεβάσετε κι εσείς στον υπολογιστή σας, από τα παρακάτω εναλλακτικά links και τρέχοντάς το, να δοκιμάσετε ό,τι συνδυασμούς σας ενδιαφέρουν και όποτε σας ενδιαφέρουν!
Είναι πολύ μικρό αρχειάκι, μεγέθους μόλις 14.848 bytes (15KB) και άρα θα κατέβει αμέσως, ότι ταχύτητας σύγχρονης σύνδεσης ίντερνετ κι αν έχετε!


Από RapidShare.Com: Compute_sides.xls
Από άλλον ιστοχώρο: Compute_sides.xls


Ελπίζω να βοήθησα σε ορισμένες απορίες σας σχετικά!
Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

3 σχόλια:

  1. shineon>Aν και είμαι λίγο άσχετη στο θέμα και μάλιστα του τύπου "γιατί θα πρέπει εγώ να το ξέρω αυτό τώρα "παρόλαυτα μου συμπλήρωσε κάποια στοιχεία που ήδη είχα στο μυαλό μου σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @shineon:
    Το ότι αυτοπροσδιορίζεσαι ως "άσχετη στο θέμα" είναι... κάτι!

    Ειδικά δε, αν το συνδυάσω με το αποτέλεσμα που λες, ότι δηλαδή σου "συμπλήρωσε κάποια στοιχεία που είχες ήδη στο μυαλό σου σχετικά"!

    Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους κύριους σκοπούς μου, που ανάρτησα αυτή μου την ανάρτηση:
    Να ξεκαθαρίσω κάπως περισσότερο ορισμένες έννοιες που απασχολούν, καλώς ή κακώς, όλο και περισσότερο όλους μας, ακόμα και αυτούς που ουσιαστικά είναι "άσχετοι στον χώρο", αφού ακόμα και αυτοί, κάποιες στιγμές έρχονται πια σε "στενή επαφή" με τέτοιες έννοιες στην καθημερινότητά τους.

    Αυτό νομίζω ότι απαντά παράλληλα και στο ερώτημα που επίσης θέτεις, ως προς το "γιατί θα πρέπει εσύ να το ξέρεις αυτό τώρα"!

    Σε ευχαριστώ και καλή συνέχεια με "ανοιχτές κεραίες" προς τα "εδώ δρώμενα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΑ LINKS ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΙΣΩΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)